Издвајамо:

Култура

Feed Subscription

Стојковић: Смотром фолклора у Бањској започете „Видовданске свечаности“

sandra_ivan_stojkovic

Дечијом смотром фолклора у Бањској започете су „Видовданске свечаности“ и све до краја јуна очекују нас многобројни културно-забавни програми у организацији Дома културе „Грачаница“. „Протекле недеље програм Дома културе био је нешто сажетији. За нама је успешно завршена дечија смотра фолклора, која је одржана у Бањској и којом су започете Видовданске свечаности, затим имали смо недељу немачког језика у оквиру ... Прочитај више »

У Брњици промоција књиге „Доња Брњица, моји корени“

RANKO MILICEVIC PLAKAT ZA MEJL

Дом културе Грачаница организује промоцију књиге „Доња Брњица, моји корени“ аутора Ранка Милићевића. – Монографија Доња Брњица, моји корени Ранка Милићевића, настала као плод ауторовог вишегодишњег истраживања завичаја и његове околине, несумњиво представља значајан допринос у проучавању српских села. То је обимна , енциклопедијскa књига о пореклу села подно Газиместана, у непосредној близини Приштине, историји, кретањима становништва, вековној борби за опстанак, ... Прочитај више »

У Ливађу на Спасовдан богат културно-уметнички програм

dscn0161_fotor

На Спасовдан, у четвртак 25. маја, а поводом сеоске славе, на игралишту Основне школе у Ливађу, од 17 часова биће одржана културно-уметничка манифестација. Месни одбор овог села организује манифестацију, како би спасовдански сабор, осим литургије у цркви, био обогаћен и културним програмом за све посетиоце. У програму учествују: Школа фолклора Венац из Доње Гуштерице, Школа фолклора Венац из Лапљег Села, ... Прочитај више »

Филип Мирковић – Најбољи на клавиру на Фестивалу музичких школа

IMG_0088

Млади Филип Мирковић освојио је прво место на 61. Фестивалу музичких и балетских школа Србије у Зрењанину. По речима његовог професора Немање Ђорђевића, од могућих сто поена, Филип је освојио 97. Филип је ученик Музичке школе Стеван Мокрањац Приштина – Грачаница, у класи професора Немање Ђорђевића. Ово је велики успех и за Филипа, али и за ову школу и за ... Прочитај више »

„Морава се у песму улива“ – крајем маја у Ранилугу

10931022_932076450148016_1711285455575598429_n

Културно-спортска манифестација „Морава се у песму улива“ која се традиционално већ неколико година организује у Косовском Поморављу, биће ове године одржана од 26. маја до 2. јуна. Ова манифестација обухвата богат културно-уметнички програм уз учешће бројних културно-уметничких друштава и фолклорних ансамбла, као и низ спортских такмичења. Прочитај више »

У четвртак у Дому културе дечији филм „Црна браћа“

crna braca

Поводом Недеље немачког језика, швајцарска амбасада у Приштини и Дом културе “Грачаница”, организују приказивање филма за децу „Црна браћа“. Филм ће бити приказан у четвртак 18. маја у 20 часова у Дому културе “Грачаница”. Улаз је бесплатан. До средине XIX века сиромашни фармери из места Тићино су продавали своју децу као оџачаре у град Милано у Италији. Таква је судбина и малог ... Прочитај више »

Роман „Ткачи сребра“ Леле Марковић промовисан у Призрену

3

У манастиру Свети Архангели код Призрена је одржана промоција романа „Ткачи сребра“ Леле Марковић. Осим ауторке на промоцији су говорили: Бојан Бабић, председник Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена и Александар Гуџић историчар из Дома културе Грачаница.  „Част нам је што смо као друштво издали књигу Леле Марковић, а од посебног значаја је што смо догађај организовали тамо где ... Прочитај више »

„Мирис дома“ Пере Стефановића – још једна књига о Приштини

IMG_8934

Пера Стефановић, писац, новинар, публициста, хроничар догађаја, изнад свега је био човек који је волео Приштину. Приштина је волела њега. Готово сваки грађанин предратне Приштине знао је за њега или га је познавао. Након изласка из града, после три месеца изолације, у току тог периода преживео је и малтретирања од стране екстремиста, написао је књигу, роман или, како негде стоји, ... Прочитај више »

Промоција романа „Ткачи сребра“ у Призрену

Lela markovic TKACI SREBRA

Дом културе „Грачаница“, Друштво пријатеља манастира „Свети Архангели“ и Манастир Свети Архангели организују промоцију романа „Ткачи сребра“ Леле Марковић.“Ткачи сребра“ је роман о Призрену с краја 19. века, о времену успона златарства, подизања и обнављања православних цркава и српских школа и времену славних добротвора који су своју дужност према роду и цркви стављали испред свог личног интереса. У средишту приче је уметност ... Прочитај више »

Одиграна представа „Министарство избављења“

ministarstvo izbavljenja

Синоћ је у великој сали Дома културе у Грачаници премијерно одиграна представа „Министарство избављења“. Министарство избављења је интригантни драмски комад познатог ирског савременог писца Конала Морисона. Испод површинског слоја приче у којем се два урбана, интелектуално настројена средовечна брачна пара окупљају како би уз помоћ католичког свештеника извршила егзорцизам у кући наводно запоседнутој духом коју су недавно купили једни од ... Прочитај више »

Scroll To Top