Главна / Вести / Косово и Метохија / У Приштини настављају да величају нацисту Џафера Деву

У Приштини настављају да величају нацисту Џафера Деву

Три месеца након што је јавност узбуркала вест да програм Уједињених нација за развој (УНДП) на Косову финансира обнову куће, која носи име Џафера Деве, сарадника нациста у Другом светском рату, у Приштини је одржана меморијална академија поводом 44. године од смрти овог албанског нацисте.

Док већина приштинских медија није известила о овом догађају, ТВ „Сири“ из Ђаковице је на свом јутјуб каналу поставила видео материјал са скупа, на којем су говорници, углавном албански историчари, истакли, из њихове визуре, „велики допринос Џафера Деве националној ствари“.

Скуп је одржан у амфитеатру Института за историју у Приштини, пре два дана, а политички аналитичар и универзитетски професор из Митровице Неџмедин Спахиу рекао је да је „управо Девина визија довела Американце на Косово” и да је он „омогућио вековни сан Албанаца о националном јединству”.

Иначе, пре три месеца у медијима је осванула информација да УНДП на Косову финансира обнову куће у јужном делу Митровице, а која носи име Џафера Деве.

Уследиле су затим бројне критике и осуде, Београда и међународне јавности, због Девине нацистичке прошлости, па су радови и пројекат обустављени.

Критичан је тада био и амбасадор Немачке на Косову Јорн Роде, који је повезао Деву са злочинима нациста током Другог светског рата и написао да је Дева био “сарадник нациста”.

“Немојте искривљавати истину о Холокаусту или ратним злочинима које су починили нацисти и локални сарадници”, написао је Роде тада на твитеру.

Дева је био један од фашистичких колаборациониста на КиМ, албански политичар који је 1944. ушао у Владу Албаније формиране уз подршку нацистичке Немачке и један од оснивача тзв. Друге призренске лиге и 21. Ш дивизије Скендербег, познате по учешћу у Холокаусту над Јеврејима на територији КиМ.

До 1941, Дева је постао први албански политички вођа са КиМ који је показао спремност да сарађује са Немачком у случају инвазије на Југославију.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

И народни посланици са КиМ осудили претње упућене Радоичићу

Народни посланици са Косова и Метохије Данијела Вујичић и Љубомир Марић најоштрије су осудили  претње убиством …