Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Београд неће дозволити да Срби са KиМ буду жртве Аљбина Куртија

Петковић: Београд неће дозволити да Срби са KиМ буду жртве Аљбина Куртија

Београд неће дозволити да Срби са Kосова и Метохије буду жртве нити мете ирационалне политике Аљбина Kуртија који зна само за изазивање инцидената и реторику мржње, а никако за поштовање споразума и смиривање тензија кроз дијалог и компромис, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Управо је то сврха изговорене прикривене Kуртијеве претње о могућности искључења струје на северу KиМ због наводног неплаћања електричне енергије и нагомиланих дугова, јер такви наводи немају никакво утемељење у реалности, истиче се у саопштењу.

“Чињеница је да би Аљбину Kуртију било боље да почне да примењује споразуме из Брисела, из области енергетике, од којих је први постигнут још 2013. године, а други 2015. године и којима је предвиђено да српске енергетске компаније треба да добију лиценце за снабдевање и дистрибуцију електричном енергијом, али се то до дана данашњег није десило”.

Истовремено је несувисло да Kурти оптужује Србе на северу Kосова и Метохије због неплаћања струје јер је годинама уназад Београд уредно плаћао сву потрошену електричну енергију у четири општине на северу KиМ, наводи Петковић у саопштењу.

Управо због нерешене ситуације на терену која је настала Kуртијевим непоштовањем споразума, трудимо се да се кроз дијалог у Бриселу изборимо за решења која су у интересу свих и одржива на терену, да бисмо сачували прекопотребни мир и стабилност на простору KиМ, истиче се у саопштењу.

“Због тога овакве неодговорне Kуртијеве изјаве не служе у правцу решавања проблема, него генеришу нову потенцијалну кризу и Београд очекује да уместо претњи Kурти почне да примењује споразуме, а Европска унија, као посредник у дијалогу утиче, на њега да се уздржи од изјава које иду у правцу рушења договора и споразума”.

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …