Главна / Култура / Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић отворили Видовданске свечаности

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић отворили Видовданске свечаности

Вечерас су у грачаничком Дому културе Видовданске свечаности  и изложбу добитника награде „Лонгин“, истакнутог сликара Милана Цилета Маринковића, отворили принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић.

Изложбу  Цилета Маринковића отворила је његова ћерка принцеза Даница, која је том приликом истакла да је њен отац био спречен да присуствује вечерашњој изложби, којом обележава педесету годишњицу стварања.

“Стојим пред вама на овом месту у име свог оца који због неодложних обавеза вечерас није са нама, због чега му је јако жао и све вас од срца поздравља. Изузетна ми је част да говорим о очевом раду ја као сведок дела која су настала и пролазила кроз атеље као један визуелни наратив који прати моје детињство, одрастање али и животе многих љубитеља његовог сликарства”, истакла је принцеза Даница.

Принц Филип Карађорђевић је вечерас у Грачаници упутио  поруку мира, солидарности и разумевања и истакао да је свестан колико су Видовданске свечаности значајне за српски народ на Косову и Метохији.

“Срећан сам што смо Даница, син Стефан и ја вечерас са вама. За мене, као и за сваког Србина,  Видовдан има посебан значај и зато смо одлучили да се управо на Видовдан  преселимо у Србију и овде наставимо живот. Видовданске свечаности су прилика да са овог места из Грачанице пошаљем поруку мира, разумевања и солидарности међу народима на овим просторима стварањем региона мира, напретка и сарадње. Тако ћемо се одужити нашим прецима који су дали своје животе за мир, слободу и правду. Вечерас на овом месту морам да поменем и Краља Петра I и Краља Александра I које историја памти као ослободиоце Косова и зато ми је част да као њихов потомак и наследник отворим овогодишње Видовданске свечаности”, казао је принц Филип.

Директор овдашњег Дома културе Живојин Ракочевић  је истакао да је Видовдан најзначајнији српски празник, а да је овогодишња свечаност мали допринос важним јубилејима које ове године обелажавамо.

“На почетку смо путовања посвећеног Видовдану нашем најважнијем националном празнику који захвата цео наш живот.  У Видовдану сагледавамо и осећамо најјасније одређење нашег народа које се зове “Косовски завет”. Реч је о нашем најдубњем и најистинитијем сведочењу Новог Завета. Ово су важне године-седам векова манастира Грачанице и 150 година Призренске богословије тако да су и ови догађаји у оквиру Видовданских свечаности један мали допринос свему томе”, рекао је Ракочевић.

На овогодишњој Ликовној колонији 24. по реду учествују истакнути ликовни ствараоци из Србије и иностранства.  Поред великог броја мештана, свечаном отварању Видовданских свечаности присуствовали су и владика рашко-призренски Теодосије, представници локалне самоуправе и професори Призренске Богословије.

Покровитељи овогодишње манифестације су Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Град Приштина и Општина Грачаница.

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …