Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: Земља у Дечанима врх леденог брега онога што је СПЦ и Србима на КиМ бесправно отето

Ракочевић: Земља у Дечанима врх леденог брега онога што је СПЦ и Србима на КиМ бесправно отето

Стејт департмент у годишњем извештају о стању верских слобода на Косову и Метохији упозорио је на случај манастира Високи Дечани. Стејт департмент у извештају  наводи да је косовски уставни суд у септембру проследио тужилаштву информацију о томе да привремена влада у Приштини стално одбија да примени одлуку тог суда из 2016. године, којом се СПЦ признаје власништво над земљиштем око манастира Високи Дечани.

Аналитичар са Косова и Метохије Живојин Ракочевић, у изјави за РТВ Грачаница, истиче да је реч о преблагим формаулацијама које ничему не служе.

“Реч је о преблагим формулацијама, које заправо ничему не служе када ви кажете систему, који је отео приватно земљиште манастира Дечани и неће да га упише у катастар, охрабрујемо вас да то урадите ви заправо кажете да наставе са свим тим. Дакле, то се тако чита у систему који је навикао да буде узурпаторски. Та земља у Дечанима је врх леденог брега онога што је Високим Дечанима, Пећкој Патријаршији, Девичу, СПЦ и десетинама хиљада Срба на Косову и Метохији бесправно одузето и отето у протеклом периоду. Период отимања од 1945. до дана данашњег није заустављен. Он мора да се прекине једног тренутка и случај Дечанске земље ће бити та прекретница у којој ћемо ми почети да враћамо своју имовину, своје власништво. Иначе, те осуде у којима се неко охрабрује да поштује закон немају смисла и чему онда закони”, истакао је Ракочевић.

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …