Главна / Вести / Косово и Метохија / Пантовић: Косовски судови као инквизиција, ухапшеним Србима унапред пресуђени ратни злочини

Пантовић: Косовски судови као инквизиција, ухапшеним Србима унапред пресуђени ратни злочини

Сваки Србин оптужен да је починио ратни злочин на Косову унапред је осуђен на дугогодишњу казну затвора, а поруке приштинских власти о ратним злочинима и геноциду јасно дају до знања правосуђу да Срби немају право на правично суђење, сматра адвокат Љубомир Пантовић.

Након што је у Истоку пре неколико дана ухапшен Часлав Јолић док је обављао уобичајене административне послове, под сумњом за наводно малтретирање цивила током 1998. године, јасно је да се наставља претња Србима да могу без конкретних доказа да буду лишавани слободе.

Из Канцеларије за Косово и Метохију навели су да је ово шести по реду случај да се Срби преко ноћи окривљују за наводне ратне злочине, по исказима сведока који се појављују после 20 и више година од наводно учињеног дела, а у моменту када окривљени најчешће потражују своја законита права и имање на Косову.

Адвокат Љубомир Пантовић који заступа неке од оптужених Срба казао је за Косово онлајн да је начин на који косовски судови суде Србима за ратне злочине уствари инквизиција.

“Та суђења нису правична. Сваки Србин ухапшен под сумњом, а касније и под оптужбом за ратне злочине је унапред осуђен. Питање је само колика ће бити казна. На основу мог искуства, када су Срби у питању, апсолутно нема правичног суђења”, рекао је Пантовић.

Према његовим речима, нико не може да оспори да је на Косову било злочина за време рата, на штету Албанаца и на штету Срба, наравно. Али, политички лидери на Косову свакодневно шаљу јасне поруке правосуђу да на Косову мора бити што више осуђених Срба за ратне злочине како би оправдали своје говоре о ратним злочинима и геноциду.

“На Косову је последњих година створена таква атмосфера када се тиче ратних злочина, у којој највиши званичнци Косова, пре свега председница, у свакој прилици шаљу поруке органима правосуђа на Косову о некажњивости ратних злочина, о геноциду Срба на Косову, о ратним злочинима Србије на Косову, о жртвама које нису добиле правду, односно њихове породице. Те поруке су упућене судовма и након њих не постоји шанса да се Србима суди фер и поштено. Унапред су сви осуђени”, казао је Пантовић и додао да се са свих комеморација и обележавања годишњица страдања шаљу поруке које утичу на рад правосуђа.

Истакао је да су често судије и тужиоци острашћени, али и они који би судили и радили правично, немају храбрости. У таквој атмосфери је свака пресуда на штету оптужених.

Пантовић је навео да се неретко у току процеса појављују изненадни сведоци, чији се искази, уколико су против оптужених Срба, узимају као пресудни, а сви они у корист оптужених, одбацују.

“Један од скоријих је случај Горана Станишића из села Словиње код Липљана чији сам ја бранилац. Главни сведок оптужбе је жена којој је априла 1999. године убијено пет чланова породице. До хапшења Горана Станишића она је дала пет изјава истражитељима Хашког трибунала, истражитељима УНМИк-а , Еулекса, тужилаштву. У свих пет изјава помињала је друге људе, ниједном није поменула Горана Станишића. Када је он ухапшен јула 2019. године, она говори “Да био је то Горан Станишић”. Свих пет изјава се склањају са стране И остаје само најновија где она оптужује Станишића”, рекао је он.

Горан Станишић је 4. октобра осуђен на 20 година затвора, иако је Врховни суд Косова одлучио да највиша казна за ратне злочине може бити до 15 година, а како каже Пантовић, Станишић и он, као његов адвокат, још увек нису добили пресуду.

Како истиче, на удару су углавном Срби који траже повраћај узурпиране имовине. Један од примера је случај Душка Арсића који је покренуо кривични поступак због узурпацију имовине, а 8. Децембра 2021. Године ухапшен је на прелазу Јариње у присуству двоје малолетне деце, након што је против њега поднета пријава за наводни ратни злочин.

“Сада је ухапшен човек који је дошао на Косово да одради оставински поступак. Да је он чинио злочине на Косову сигуран сам да се не би вратио међу своје комшије. Надам се да грешим, али бојим се да је и Јолићу пресуда већ написана”, рекао је адвокат.

Пантовић је навео да чак и када не постоје докази који указују да су оптужени починили ратни злочин, судови на основу неистинитих исказа сведока који се изненада појављују, доносе одлуке на штету Срба, што није пракса нигде у свету.

“Имамо случај Зорана Ђокића из Пећи који је осуђен на 12 година затвора без једној јединог доказа. Крунски сведок, очевидац убистава у Пећи за које је Ђокић осуђен, казао је да Ђокић није човек који је убио Албанце у Пећи. Након што је оптужница тужилаштва пропала, адвокат оптужених довео је два нова сведока, који су тврдили да су они жртве ратног злочина Ђокића, а свих ових година нису пријавили случај, јер се то није ни десило. На основу два лажна исказа ниједан суд у свету не би донео овакву пресуду”, истакао је он.

Додао је да косовске власти користе сваку прилику да причају о ратним злочинима, а да је мали број осуђених, због чега су фрустрирани.

“Форсирају најтежи могући термин “геноцид”, а у Хашком трибуналу, који је судио функционерима Србије за Косово, није била ниједна оптужница за геноцид”, подсетио је Пантовић.

Сматра да се и они најбаналнији случајеви који немају везе са ратним зличинима “стављају на врат” Србима, а као пример навео је случај Ненада Арсића који је осуђен на шест година затвора.

“Он је терао Албанце да певају са њим, а када су одбили претукао их је, због чега је осуђен за ратни злочин. Јесте нељудско понашање, али ратни злочин није. Све што је било на штету Албанаца, данас се терети као ратни злочин”, каже Пантовић.

Међу осуђенима је и Јован Вукотић који је оптужен да је учествовао у три догађаја, а Пантовић је истакао да је то урађено са намером да суд има три пресуде за ратни злочин, уместо да споје у једну оптужницу.

Дарко Тасић из Мале Круше осуђен је на 22 године, по жалби пресуда је смањена на 11 година, док је Златан Крстић из Неродимља осуђен на 14 година затвора.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …