Главна / Култура / Промоција књиге „Аустроугарска и настанак Албаније (1896.-1914)“ сутра у Грачаници

Промоција књиге „Аустроугарска и настанак Албаније (1896.-1914)“ сутра у Грачаници

Дом културе „Грачаница“ организује промоцију књиге „Аустроугарска и настанак Албаније (1896.-1914)“ аутора Душана Фундића.
Књига је посвећена односу Аустроугарске према настанку албанске државе у истраживачком оквиру политике великих сила према изградњи националних држава. Као посебно важне истраживачке целине у књизи издвајају се истраживање стратешког значаја Албаније за спољну политику Аустроугарске, однос конзула Двојне монархије према локалним политичким елитама, улога аустроугарске албанологије у преобликовању дискурса албанског национализма и пресудан значај Аустроугарске за настанак албанске државе.
„Рукопис ове књиге представља вредан допринос не само српској, него и светској историографији, хуманистичким и друштвеним наукама. Он ће посебно обогатити наш фонд знања о историји Аустроугарске, Албанаца и Балканског полуострва, али ће употпунити и светска истраживања сложеног односа између империја и нација. У њему су на леп и оригиналан укрштена историографска, архивска истраживања и постојеће, социолошке и антрополошке теорије нација и националних идентитета. У томе, он кореспондира са најновијим савременим академским кретањима. Ту је главна снага и допринос рукописа којим се један млад истраживач представља стручној, али и најширој читалачкој јавности“, наводи у рецензији проф. др Милош Ковић.
О књизи ће говорити: Ања Николић, истраживач сарадник Балканолошког института САНУ, Немања Димитријевић историчар, Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије и аутор.
Промоција ће бити одржана у уторак 7. јуна 2022. године у 19 часова у Дому културе „Грачаница“.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …