Главна / Вести / Србија / Миливојевић: Покушаји да се позиција Србије као неутралне и независне доведе у питање неће успети
PRISTINA AMBASADOR MILIVOJEVIC

Миливојевић: Покушаји да се позиција Србије као неутралне и независне доведе у питање неће успети

PRISTINA AMBASADOR MILIVOJEVIC

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да се не сећа догађаја као што је забрана прелета авиона Сергеја Лаврова уочи најављене посете Србији. Истиче да се ради о преседану у међународним односима и да оно што се догодило има за циљ и одређени притисак на Србију од које се тражи да промени став према Русији у вези са руско-украјинским сукобом, да се приклони и уведе санкције.

Посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Србији отказана је јер су Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле прелет авиона руске владе.

Председник Србије Александар Вучић је рекао синог гостујући у Дневнику РТС-а да није изненађен исходом и да је, због кризе у свету, у Србији дефакто уведено ванредно стање.

Дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да се ради о преседану у међународним односима и дипломатији који није забележен дуго времена.

“Ја се не сећам једног оваквог догађаја и треба рећи да се ради о преседану у вези са односом две земље од стране трећих земаља, где се не ради о интересима ни Србије ни Русије него о интересима трећих фактора, у овом случају НАТО-а и Европске уније”, истиче Миливојевић.

Сматра да оно што се догодило има два кључна циља, а да је први усмерен према Русији – настојање да се санкције које су уведене у потпуности примене и да се спречи свака комуникација Русије, посебно у простору који је од посебног интереса за Европску унију и НАТО.

“Други циљ је одређени притисак на Србију, да на неки начин промени став према Русији у вези са руско-украјинским сукобом и да се приклони и уведе санкције. То су два циља која у суштини немају никакве везе са односима Србије и Русије”, објашњава Миливојевић.

“Притисак који се врши на Србију није од јуче”

Зоран Миливојевић каже да отказивање посете Сергеја Лаврова неће довести у питање руско-српске односе.

“Притисак који се врши на Србију није од јуче и ово није новина. Траје од тренутка када се Србија определила за сопствени избор и сопствени политички интересе и када није увела санкције”, наглашава Миливојевић.

Истиче да пракса међународног права и међународних односа, па чак и дипломатске конвенције не спречавају дипломатску комуникацију чак и када постоји амбијент рата јер дипломатија има свој смисао и своју функцију.

“У оваквим околоностима, какве имамо у Европи и на глобалном плану, дипломатија би требало да буде та која отвара врата. Сигурно да циљеви Русије и Србије нису били на штету и сигурно да би могли да буду нека врста амортизера у овим временима, када имамо сукоб”, сматра Миливојевић.

Истиче да се интереси Србије не доводе у питање.

“Покушаји да се позиција Србије као војно неутралне и политички независне државе доведе у питање на овај начин неће успети. Србија се руководила својим интересима и циљевима и има јасну позицију. У том смислу неће бити промена”, наглашава Миливојевић.

Каже да је Србија на путу европских интеграција, али да има право и обавезу да штити своје интересе на оптималан начин.

Check Also

Годишњица “Олује” – 27 година од прогона Срба из Хрватске

На данашњи дан, пре 27 година, хрватска војска је на подручју тадашње Републике Српске Крајине …