Главна / Друштво / Шубарић: У току следеће године биће спроведен пројекат којим ће се трајно решити загађење Грачанке

Шубарић: У току следеће године биће спроведен пројекат којим ће се трајно решити загађење Грачанке

Чишћење корита реке Грачанке, које су јутрос започели радници ЈКП „Екологија“, обишли су председница општине Грачаница Љиљана Шубарић са сарадницима и директор ЈКП „Екологија“ Дејан Димитријевић.

Председница општине проф. др Љиљана Шубарић је истакла том приликом да ће проблем загађења речног корита и несносни смрад који из њега долази у појединим местима општине Грачаница трајно бити решен у току следеће године.

„Данас смо изашли да обиђемо чишћење реке Грачанке, која је  загађена и у појединим местима наше општине ствара проблеме за шта се треба пронаћи дугорочније решење. Једно од решења јесте да наша служба очисти реку, а када је у питању трајно решење загађења, које представља еколошки проблем наше општине, у току следеће године биће реализован пројекат, који ће трајно решити тај проблем који посебно угрожава Лапље Село, Преоце и остала места. Ради се о пројекту који је вредан 80 милиона евра а у који ће бити укључене општине Грачаница, Приштина, Косово Поље и Обилић“, истакла је Шубарић.

У овој акцији биће очишћени сви приступачни делови реке кроз насеље, али и у наставку тока како се вода не би задржавала и стварала проблеме, истакао је Дејан Димитријевић, директор ЈКП „Екологија“.

„У току су опсежне акције уређења читаве општине Грачаница, с обзиром на то да је пролеће и да вегетација буја. У договору са градоначелницом општине Грачаница сложили смо се да би било добро да пре неких већих акција најпре спроведемо оне које се тичу хигијене корита реке Грачанке. Чишћење корита Грачанке биће спроведено кроз Грачаницу, а пробаћемо колико можемо да и после насеља очистимо растиње, како се вода не би задржавала и осећао непријатан мирис. Све наредне акције, као и до сада, биће рађене у договору са Јавним службама и кабинетом председнице општине Грачаница“, истакао је Димитријевић.

Поред редовних свакодневних активности и акције чишћења корита реке Грачанке, екипе Екологије раде и на уређењу православних гробаља због предстојећих Задушница, уређују се и међусеоске зоне, а акценат је стављен на уређењу насеља Грачаница, Гуштерица и Добротин због предстојећих празника.

Check Also

За викенд шесторо позитивних на Ковид 19

На територији општине Грачаница током викенда регистровано је шест позитивних особа на Ковид 19. Према …