Главна / Култура / У Дому културе у Грачаници промоција романа Весне Капор “Небо, тако дубоко”

У Дому културе у Грачаници промоција романа Весне Капор “Небо, тако дубоко”

У оквиру Видовданских свечаности, Дом културе „Грачаница“ организује промоцију, актуелне добитнице награде „Меша Селимовић“, књижевнице Весне Капор и награђеног романа “Небо, тако дубоко”.
„Проза Весне Капор дотиче један од најдраматичнијих момената наше књижевности и дубоко погађа наш савремени тренутак. Реч је о томе да у највећем броју писама мајка пише ћерци која умире. Тај моменанат је далекосежан, јер он овој фрагментарности, овој расутости свести даје једну непрелазну тачку. Тиме се аутор суочио са прилично великим проблемом наше садашњице. Наша садашњица је битно фрагментаризовала човека, битно је раскинула његове друштвене и природне везе. И онда чињеница смрти има драматичан ефекат, утолико што она, указује на то да нема тог оквира у који бисте ви могли уклопити људску смрт. То је битно за епоху фрагментаризованог универзума у коме живимо. Јер у граничним ситуацијама људскога постојања, а смрт то јесте, видимо апсолутну самоћу људскога бића. Као што речима не можемо обухтатити смрт, тако готово да не можемо комуницирати ни са најближима“, рекао је о роману Мило Ломпар.

Весна (Самарџић) Капор рођена је у Невесињу (Босна и Херцеговина), а завршила је Филолошки факултет у Београду. Већ дуги низ година ради као уредник књижевног програма у Студенстком културном центру у Београду. Своја дела објављивала је у репрезентативним издавачким кућама у Србији: Српској књижевној задрузи, Филипу Вишњићу, краљевачкој Повељи и зрењанинској Агори. Објавила је роман „Три самоће“ (2010), збирке прича: „По сећању се хода као по месечини“ (2014), „Као што и вама желим“ (2016), „Венац за оца“ (2018). Добитница је бројних књижевних признања, између осталих и награде Кондир косовске девојке који јој је уручен на Видовданским свечаностима у Грачаници 2018. године. Најновије прозно остварење „Небо, тако дубоко“ (2021) овенчано је престижном књижевном наградом „Меша Селимовић“ која слови за најдемократскију у Србији будући да гласа преко 50 еминентних књижевних критичара из читаве Србије и региона.

У програму, поред ауторке, учествују књижевни критичари Александар Дунђерин и Жарко Миленковић. Промоција ће се одржати у читаоници „Даринка Јеврић“  у четвртак 9. јуна 2022. са почетком у 19 часова. Очекујемо Вас!, наводи се у саопштењу Дома културе “Грачаница”.

Check Also

Млади виртуози музичке школе у Лапљем Селу

Ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Лапљем Селу захваљујући својим талентима, раду и труду …