Главна / Некатегоризовано / Старовић: Са Шолцом могуће успоставити консензус о КиМ као са Ангелом Меркел

Старовић: Са Шолцом могуће успоставити консензус о КиМ као са Ангелом Меркел

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић каже за РТС да је посета немачког канцелара Олафа Шолца од веома великог значаја за Србију. Истиче да ће међу темама разговора председника Вучића и канцелара Шолца бити економија и инвестиције, али и крупне политичке теме међу којима су питање Косова и Метохије и рат у Украјини.

Немачка подржава европски пут Србије и то је добра порука коју ће у Београд донети канцелар Олаф Шолц, али, ту су и три лоше – очекује се да ће високи гост појачати притисак да се што пре склопи правно обавезујући споразум са тзв. Косовом, да се наша држава прикључи санкцијама које је ЕУ увела против Русије и да се Република Српска окане “сецесионистичких идеја”.

Гостовање Немање Старовића у Јутарњем програму РТС-а

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић каже за РТС да је сутрашњи дан веома важан и да ће бити динамичан.

“Посета канцелара Шолца је од веома великог значаја за нас. Она неће бити временски дугачка, али ће бити веома садржајна и свакако да су најважнији сусрети који су планирани са председником Србије Александром Вучићем”, истиче Старовић.

Наводи да ће Шолц после тога отићи у Приштину и, по свему судећи, већ у касним вечерњим сатима наћи се у Солуну поново са председником Вучићем и министром спољних послова Николом Селаковићем.

“Када говоримо о темама које ће бити најзаступљеније током састанака, то је пре свега економија и економска сарадња, у којој смо веома успешни. Добро је познато да је Немачка наш спољнотрговински партнер број један. Слично је и када говоримо о директним страним инвестицијама”, наводи Старовић.

Истиче да је логично да је и политичка сарадња са Немачком од све веће важности.

“Верујем да ће барем неке од тих најважнијих планираних инвестиција бити тема састанка Шолца и Вучића, а свакако да ће се и крупне политичке теме наћи на агенди састанка”, наглашава Старовић.

“Став о санкцијама јасан и принципијелан”

Старовић истиче да постоји једна велика тема око које постоји суштинско неслагање, а то је питање Косова и Метохије.

“Уз све то, гајим умерени оптимизам и умерену наду да ћемо успети да нађемо некакав најмањи заједнички именитељ, најмање онај који смо имали за 16 година владавине Ангеле Меркел, а који се своди на заједничко мишљење да је потребно очувати мир и стабилност на Балканском полуострву упркос различитим политичким визијама”, каже Старовић.

Наглашава да верује да је ту врсту консензуса могуће успоставити и са Олафом Шолцом и да ће то бити једна од тема разговора.

Каже да сви званичници који долазе из земаља Европске уније стално потенцирају очекивања да се Србија усклади са заједничком спољном политиком, односно да се на практичном плану придружи режиму санкција које је ЕУ увела Русији.

“Наш став је ту јасан и принципијелан. Он је дефинисан закључцима Савета за националну безбедност који су усвојени дан након почетка рата у Украјини и ми се тих закључака држимо зато што дефинишу један координатни систем унутар којег доносимо спољнополитичке одлуке на свакодневној бази”, објашњава Старовић.

Каже да и када би се оставили по страни принципи и вредности, увођење санкција Русији доноло би далеко више штете Србији него руским партнерима и истиче да верује да и тај аргумент може бити разумљив Олафу Шолцу.

Check Also

Шубарић обишла ОШ “Кнез Лазар” и Земљорадничку задругу у Доњој Гуштерици

Један од приоритета општине Грачаница је стварање што бољих услова за рад школа на овом …