Главна / Вести / Косово и Метохија / Шолц: Немачки став по питању Косова јасан; Вучић: Нико није говорио о међусобном признању осим САД

Шолц: Немачки став по питању Косова јасан; Вучић: Нико није говорио о међусобном признању осим САД

Немачки став по питању Косова јасан, важно је да дође до помака у дијалогу рекао је немачки канцелар Олаф Шолц, нашта је председник Србије Александар Вучић нагласио да нико раније није говорио о међусобном признању осим САД, то је изненађење за нас.

Председник Србије Александар Вучић и немачки канцелар Олаф Шолц састали су се данас у Београду, а једна од тема био је и дијалог са Приштином.

“Говорили смо и о темама око којих немамо пуну сагласност, о дијалогу Београда и Приштине. Указао сам на све што није испуњено из Бриселског споразума, али сам и разумео поруку Шолца који је рекао да је важно да правимо много малих корака, како би се у будућности нашло веће решење”, рекао је Вучић и додао да ће дати све од себе да у оквиру разговора у Бриселу направи напредак у дијалогу са Приштином.

Председник Србије је одговарајући на новинарско питање о изјави Шолца у Приштини “да је незамисливо да две земље које се не признају уђу у ЕУ” рекао да “никада раније нисмо чули да се тражи међусобно признање већ се тражила свеобухватна нормализација односа”.

“Никада нико није говорио о међусобном признању осим Американаца, нико у Европи не тражи то, осим што смо то данас чули на конференцији у Приштини. Ово око међусобног признања је изненађење и за нас. Немачка је моћна, а ми смо мали”, рекао је Вучић и додао да се ствари мењају на штету Србије и наставио:

“Ако ви мислите да треба да нам претите зато што чувамо поредак УН, ми немамо ништа против. Ви свој посао, ми свој посао. Мени је важно да канцелар Шолц зна шта се дешава. Србија никада није одустала од дијалога, нити је одбијала састанке”, казао је председник Србије.

О несталим особама

Вучић је истакао да је Србија још пре годину дана могла да потпише документ о несталим особама, али није због хира неких других.

“Немојте да се љутите што је наш одговор о Косову другачији од вашег. Онолико колико ви волите територијални интегритет Украјине, ми толико волико територијални интегритет Србије. И то је тако”, казао је председник.

О европском путу

Вучић каже да има пуно поверење у речи канцелара Шолца по питању пријема у ЕУ, и да ћемо већ у децембру можда видети значајне помаке.

“У јуну не треба очекивати ништа. Очекујем велики напредак за све у наредних годину дана на европском путу, и заиста можемо да будемо боље расположени када је о томе реч. Немачка и канцелар Шолц држе до своје речи” казао је Вучић.

Председник је рекао да он говори из срца, и оно што у много оштријем облику мисли 90 одсто грађана Србије, по питању Косова.

“Хоће ли неко да ми опрости или ми узме за зло, већ сам довољно матор и политички ветереан да ме брига за то”, казао је он.

О санкцијама Русији

Једна од тема је била и ситуација у свету, и Вучић је истакао да је Шолц на децидан начин тражио да се Србија придружи санкцијама Русији.

“Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације око КиМ, енергетике и традиционалних односа са Русијом”.

Вучић каже да је тема разговора била и предстојећа зима, и да је Шолц изразио спремност да помогне по питању изградње енергетских капацитета који треба да нас повежу са остатком региона.

“У наредном периоду ћемо да изградимо и све што нам је потребно и што нам није потребно, јел човек више не може да зна шта се дешава на европском тлу. Хвала канцелару Шолцу на свој подршци коју нам је пружио”, казао је он.

Председник је на крају обраћања истакао да он никада не крије о чему разговара са страним лидерима, и захвалио се инвеститорима који су инвестирали у Србију.

“Сваке године се прави анкета међу немачким инвесторима који улажу у регион, и желим да кажем да је 90 одсто предузетника рекло да би поново инвестирало”, истакао је Вучић.

Немачки канцелар Олаф Шолц се захвалио на одличном пријему у Београду, и подсетио је на разговоре који су вођени раније, у Берлину.

“Надам се да ће се интензивирати размена између наших земаља. Ми ћемо се састати у Солуну наредних дана, и разговараћемо о перспективи земаља западног Балкана. Веома је важно да процес приступа добије динамику и да кренемо са мртве тачке. Важно је да грађани знају да политички упосленици труде на том питању. Зато ћемо поново успоставити такозвани Берлински процес, где ћемо заједнички радити на процесу приступања”, рекао је Шолц.

Немачки канцелар је на питање о признању Косова рекао да је немачки став по том питању јасан, и да је сада важно да се дође до помака.

“Надам се да ћемо добити извештај о том напретку, корак по корак, обе стране морају дати свој допринос и да нико не блокира састанке”, кратко је рекао он.

Србија може да се поузда у Немачку

На питање о замору српске јавности од учлањења у ЕУ, Шолц је рекао да се приступни процес мора поспешити.

“Што се тиче брзине процеса приступања ЕУ, то зависи од много фактора, пре свега од тога колико су земље које желе да се учлане амбициозне и колико се труде по том питању. Ми можемо да допринесемо да тај замах буде велики, и томе сам ја посвећен”, казао је он.

Немачки канцелар је истакао да су приступни преговори променили многе земље, и да Србија може да се поузда у Немачку.

Он је рекао да је цела Европа заокупљена ратом у Украјини, и да је важно да сви покажу солидарност са Украјином.

“Део тога што смо урадили је увођење санкција, и важно је да урадимо што више да се друге земље прикључе санкцијама, како би Украјина могла да брани своју сувереност и територијалну целовитост”, истакао је немачки лидер.

Шолц је такође рекао да очекује да се и земље кандидати придруже санкцијама, и да Немачка подржава наставак на унапређивању владавине права и слободе медија.

“Драго ми је што видим правосудне реформе, а сада морају уследити следећи кораци”, казао је он.

Немачки канцелар је потом позвао и охрабрио Београд и Приштину да склопе низ малих споразума како би се успоставила нормализација односа.

“Подржавамо и рад Мирослава Лајчака. Причали смо и о БиХ, и желим да кажем да нема смисла угрожавати будућност БиХ, и надам се да ће планирани избори бити и одржани”, додао је он.

Шолц је рекао да жели да охрабри све политичке чиниоце у Србији да раде на пријему у ЕУ, и да тежи да се то деси док смо сви живи.

“Европска унија ће бити успешна само као велика целина, и било би добро ако су земље Западног Балкана део тога”, закључио је Шолц.

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …