Главна / Вести / Косово и Метохија / Расељеним Србима забрањено да у недељу присуствују манастирској слави у Мушутишту

Расељеним Србима забрањено да у недељу присуствују манастирској слави у Мушутишту

Групи од 50 верника, Србима расељеним са простора општине Сува Река забрањено је да у недељу присуствују манастирској слави, празнику Свете Тројице у Мушутишту.

Како је саопштила Канцеларија за Косово и Метохију, представници Привременог органа и оргнизатори пута су уредно, још 8. јуна обавестили припаднике Косовске полиције да група расељених верника жели да у Мушутишту 12. јуна обележи храмовну славу и присуствује сечењу славског колача на остацима и развалинама Цркве Свете Тројице.

Међутим, стигао је негативни захтев на њихову молбу да им полиција пружи безбедносну подршку без које је немогућа реализација пута у овој чисто албанској средини и они су тако онемогућени да посете своју постојбину и присуствују слави, што су годинама уназад чинили.

За расељене Србе који су до 1999. године живели у Сувој Реци, а коју су не својом вољом морали да напусте, обилазак остатака храма и присуство на храмовној слави представља велико духовно окрепљење.

Овакав гест представника Приштине јасно показује да Срби нису добродошли на простор Косова и Метохије ни славу да обележе и гробове да посете, а камо ли да им се гарантује безбедан повратак у етнички очишћеним срединама.

Коме сметају верници и ходочасници и за кога они представљају опасност? Реч је о још једном терору и иживљавању Аљбина Куртија преко његових полуга власти у Приштини који не жели да на КиМ буде нити једног Србина.

Колико год се Београд трудио да гради мостове сарадње, овакав однос власти привремених институција у Приштини према преосталим Србима или повратницима, то обесмишљава и у темељима поткопава.

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …