Главна / Вести / Косово и Метохија / Покушај пљачке парохијског дома у Осојану

Покушај пљачке парохијског дома у Осојану

Парохијски дом Цркве Светог архангела Гаврила у повратничком селу Осојане нашао се претходне ноћи на мети разбојника који су покушали да провале у овај објекат, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Њихов наум приметио је месни парох који их је спречио у томе.

До пљачке овог објекта долази уочи дана када верници обележавају велики православни празник Свете Тројице, а поменути парохијски дом већ се налазио на мети вандала и разбојника, али нажалост починиоци нису приведени правди.

Ово је трећи у низу забележених инцидената према Србима на простору Косова и Метохије за последња 24 сата, претходно су опљачкане две српске продавнице у Великој Хочи, а расељеним верницима је забрањено да присуствују слави у Мушутишту.

Ова серија напада и инцидената показује да је по среди нови талас етнички мотивисане нетрпељивости према Србима и свему српском на КиМ и да је безбедносна ситуација у покрајини на великом испиту који треба да положи међународна заједница и издејствује да право и правда на КиМ буду примењени и када су Срби у питању.

Ако Срби не могу да обележе славу, ако им се пљачка имовина и тиме угрожава егзистенција и скрнаве њихове светиње, то пали додатни аларм о угрожености српског народа који живи јужно од Ибра и обавеза је међународне заједнице да зид ћутања замене конкретне акције и дела.

Check Also

На КиМ од данас ипак рестрикције електричне енергије

На Косову и Метохији су од јутрос ипак на снази рестрикције електричне енергије, иако је …