Главна / Политика / Шолц изнео оштре услове, ситуација компликована, али није безизгледна

Шолц изнео оштре услове, ситуација компликована, али није безизгледна

Немачки канцелар је први пут јавно изговорио захтеве – санкције Русији и признање Косова, што је земљу довело у никад тежу позицију. Ипак, те поруке јесу биле јасне, али је исто тако јасно да мора да постоји баланс између захтева и понуде, оцена је аналитичара.

Оштри захтеви немачког канцелара Олафа Шолца да Србија уведе санкције Русији и призна независност Косова, о којима се до сада само наслућивало, а који су током његове посете Београду и званично изговорени, стављају нашу земљу у никад тежу ситуацију, а маневарски простор нам је све суженији, оцена је стручњака.

Пред председником Александром Вучићем и нашим државним врхом су дани тешких одлука, а имајући у виду јасне одговоре српског шефа државе на захтеве немачког канцелара, којима је показао да има храброст да се чврсто бори за наше националне интересе, није све потпуно безизгледно, објашњавају наши саговорници.

Они указују да ће се Србија вероватно мало-помало прилагођавати политици ЕУ, али не у потпуности и не по питању свих захтева.

Шолц је, наиме, био бескомпромисан у разговору с Вучићем, коме је поручио да Немачка очекује међусобно признање Србије и Косова као услов за улазак у ЕУ, као и увођење санкција Русији, али су и јасни одговори председника указали да су интереси Србије на првом месту, указују аналитичари.

– Ми не реагујемо на тај начин, на притиске где нам неко нешто запрети, а ми да морамо то урадити – рекао је председник на заједничкој конференцији.

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић поручио је за Курир да Србија мора и може да одолева оваквим притисцима.

– То смо и доказали већ толико пута кроз историју. Притом, та претња Шолца, санкције Русији и признање Косова, није скопчана с насилним обликом понашања, већ санкционим, те можемо и морамо да одолевамо јер не смемо да се одрекнемо дела себе, нити можемо удовољавати бескрајној глади Запада. Ми такође имамо све правне, политичке и историјске чињенице на нашој страни и зато и треба енергично да предочавамо остатку света то – казао је Јовановић.

Указао је да је ова ситуација наставак исте борбе, само другим средствима.

– Иако не изгледа тако, ми нисмо безизгледни у тој борби. Истовремено, и западне силе су у озбиљним искушењима и споровима и не могу да се понашају комотно као пре 22 године – констатовао је он.

Мали кораци

Сузана Грубјешић из Центра за спољну политику казала је за Курир да, упркос развијеним билатералним економским односима с Немачком, постоје теме о којима не можемо да се сагласимо, као што је захтев да се дијалог између Београда и Приштине оконча међусобним признањем.

– Увођење санкција Русији је такође политички захтев који се поставља као услов за напредовање на европском путу. Поруке канцелара Шолца биле су јасне, али је исто тако јасно да мора да постоји баланс између захтева и понуде, а бојим се да још увек конкретне понуде о бржем европском путу и Србије и региона нема на видику – јасна је Грубјешићева.

Дојче веле: Вучић показао државнички став

Немачки Дојче веле признао је да је председник Србије показао државнички став према немачком канцелару.

– Вучић је јак лидер и дословно је одбрусио немачком канцелару: “Ништа од признавања Косова, нећемо се продати за улазак у ЕУ, задржаћемо добре односе с Русијом!” – оценио је новинар Дојче велеа у изјави за Н1.

Слободан Зечевић из Института за европске студије указао је да смо део ЕУ у економском смислу и да то ни ЕУ не треба да заборави, те да ћемо, ако се криза буде заоштравала, морати постепено да усклађујемо спољну политику с политиком ЕУ.

– Свеобухватна нормализација односа између Београда и Приштине је компромисни термин. Немци мисле да је крај процеса признање независности Косова, Србија мисли буквално то што пише – свеобухватна нормализација. Од почетка свако има своје идеје шта би на крају требало да буде. Крај тог процеса је врло далеко с обзиром на све недоумице које постоје у међународној заједници, у ЕУ, отпор Србије према свему томе. Треба да се усредсредимо на мале кораке – рекао је Зечевић за РТС.

Амерички експерти

Вашингтон губи стрпљење, Србија мора да одлучи

САД губе стрпљење са Србијом због њеног одбијања да своју спољну и безбедносну политику усклади с Бриселом и примени санкције против Русије, оценили су за Глас Америке америчке дипломате и експерти. Бивши званичник Стејт департмента Данијел Фрид и директор за Европу у Међународном републиканском институту Пол Мекарти рекли су да Србија мора хитно да одлучи да ли јој је будућност у Европи или с Путиновом Русијом. У интересу је Србије, како поручују амерички дипломати и експерти, да веже своју будућност за Запад, а посебно за ЕУ.

Непријатна новина

Бивши амбасадор Милисав Паић оценио је да ове поруке Шолца нису неочекиване

– И захтев за међусобно признање и за увођење санкција Русији су једно лицемерно понашање и затворени круг у коме се од Србије све тражи, а не даје ништа за узврат. Немачка пак води своју посебну политику, и даље увози гас из Русије, као и нафту заобилазним путем, и једна је од земаља која има најопрезнији став према захтевима САД за наоружавање Украјине, али зато од нас тражи да поштујемо ове захтеве. Србија никако не сме да удовољи ових захтевима, већ да се бори за своју добробит – казао је Паић.

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић оценио је за Око магазин да је јако добро што је дошло до посете.

– Део разговора био је пријатнији кад је говорено о неким темама, али и мање пријатан када је говорено о неким другим, али добро је што је дошло до разговора. Надао сам се да ће се наћи најмањи заједнички садржалац, чак и у темама у којима се не можемо сложити. То може бити то да се у најмању руку очувају мир и стабилност у региону. Оно што је представљало непријатну новину је оно што смо у Приштини чули и што показује да се Немачка први пут придружила САД у томе што је напустила принцип конструктивне двосмислености – рекао је.

Вучић на Инстаграму

Шолц донео нову наду за евроинтеграције

Вучић се после званичне посете немачког канцелара огласио на Инстаграму уз поруку да је “Шолц донео наду на западни Балкан кад је реч о евроинтеграцијама”. Он је истакао и да је први пут чуо да је услов за то међусобно признање Београда и Приштине. Вучић је захвалио Шолцу на посети, те поручио да су имали и неформалне разговоре након састанка.

– Захвалио сам канцелару на посети и на томе што смо могли отворено да разговарамо о свим битним питањима о којима немамо увек исти став, али је канцелар Шолц и поред тога донео нову енергију у погледу наше заједничке европске будућности и то је изванредна порука за све нас на западном Балкану – написао је Вучић.

Извор: Курир

Check Also

Дарја Асламова: Хтели су да ме пошаљу у Украјину као поклон с Косова

Држали су мој досије у рукама, а решетали су ме питањима о мом извештавању, о …