Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Београд има жељу за нормализацијом односа са Приштином, али неће преговарати о тзв. “узајамном признању”

Петковић: Београд има жељу за нормализацијом односа са Приштином, али неће преговарати о тзв. “узајамном признању”

Директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић саопштио је данас да Београд има жељу да нормализује односе са Приштином, како би људи живели безбедно, али да о твз.”узајамном признању” неће преговарати, јер то не може бити део дијалога Београда и Приштине.

Београд има истинску жељу да са Приштином нормализује односе на начин који ће житељима наше јужне покрајине, како Србима тако и Албанцима, омогућити да живе безбедно, у друштву у којем ће се поштовати људска права и постојати претпоставке за економски развој и просперитет сваке врсте, али Београд и Приштина не могу преговарати о тзв. „узајамном признању“, јер та недосањана жеља Приштине није, нити може бити део дијалога Београда и Приштине. Додатно, то не пише ни у једном документу који конституише преговарачки процес који се води под покровитељством ЕУ.

Сваки покушај да се нормализација односа интерпретира као пут ка признању једнострано проглашене независности тзв. „Kосова“ од стране Србије води нас корак даље од нормализације, као што нас од нормализације удаљују и шовинистичке хајке на демократски изабране представнике српског народа на Kосову и Метохији.

Нормализацији не доприноси ни свакодневна сатанизација Срба и Србије од стране представника привремених институција самоуправе у Приштини, продубљивање међуетничког јаза, свакодневне пљачке српске имовине, скрнављења цркава и гробаља или једнострани акти и провокације попут упада дугим цевима наоружаних специјалних приштинских формација на север покрајине.

Вјоса Османи радо говори о нормализацији, али све што ради јесте управо усмерено против нормализације и крајње је време, да у интересу свих житеља Kосова и Метохије, Приштина престане да игра опасну двоструку игру која може да поништи све позитивне ефекте досадашњег дијалога под окриљем ЕУ и изазове опасну безбедносну дестабилизацију.

Београд ни на који начин неће спречавати развој наше јужне покрајине, напротив настојаћемо да на сваки начин доприносимо изглађивању несугласица и отворених питања, али свим легитимним политичким средствима ћемо се борити против покушаја да Приштина искористи тренутне геополитичке прилике како би промовисала и учврстила пројекат самопроглашеног „Kосова“.

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …