Главна / Политика / Боцан-Харченко: Притисак на Србију невероватан
Beograd, 12. juna 2021.- ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 8. februara 2021. - Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harcenko izrazio je danas uverenje da pritisci na Srbiju zbog Kosova nece dati rezultate zbog doslednog, dostojanstvenog stava predsednika Srbije Aleksandra Vucica o resavanju kosovskog problema, kao i njegove spremnosti na dijalog i kompromis. "Znajuci stav Srbije u razlicitim fazama pregovora o statusu Kosova i najdosledniji stav predsednika Vucica, mislim da sada takav pritisak nece uciniti ono sto bi oni koji ga koriste zeleli od Srbije da dobiju", rekao je ambasador za Tanjug.FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Боцан-Харченко: Притисак на Србију невероватан

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко каже да су основни циљеви Русије заштита становништва у Донбасу, али и денацификација и демилитаризација Украјине. Када је реч о енергетским санкцијама које је Москви увео Брисел, амбасадор истиче да су оне резултат притиска Вашингтона, како би се створили “најбољи услови за конкуренцију и активности америчких компанија у Европи”. Указује и да је притисак на Србију невероватан, али да Србија поштује пре свега свој национални интерес.

Александар Боцан-Харченко говорећи у интервјуу за РТС о сукобу Русије и Украјине каже да врховни командант Руске Федерације, председник земље није одустао ни од једног циља.

“Циљ је одредио на почетку специјалне војне операције – заштита грађана и становништва у Донбасу и обезбеђивање сигурности и безбедност за њих, а још два циља су денацификација и демилитаризација Украјине. Сав тај низ циљева остаје. Што се специјалне војне операције на војном плану тиче, основна борба води се у региону Донбаса и град Севернодоњецк је најважнији за сада и полако се напредује. Што се војске тиче и становништва Донбаса циљ је да се смање губици што је могуће више и што мање крви – то је основни задатак, укључујући цивилно становништво било где да живе”, каже Боцан-Харченко.

Енергетска политика ЕУ и САД почела је, према његовим речима, много пре краја фебруара и почетка специјалне војне операције, било је још додатних одлука укључујући и санкције према Русији.

“Што се тиче забрана и одустајања у неком краћем периоду, како каже Брисел, од руских енергената, то је по налогу и као резултат притиска од стране САД и ту су разлог и позадина апсолутно јасни да се створи најбољи услови за конкуренцију и активности америчких компанија у Европи. Имамо више партнера с којима сарађујемо сада интензивније зато је могућност надокнаде, у свакој грани руске привреде надокнаде су могуће од других ако Европа не жели. Што се тиче основних карактеристика развоја, Русија је опет на добром нивоу развоја, пораст индустрије у априлу и мају је мало мањи, али од почетка године је био већи него прошле године, незапосленост је на најнижем нивоу за сада”.

На наводе да је од почетка сукоба више од 1.000 руских фирми отворено у Србији и да се досељавају руски држављани Боцан Харченко каже да у Европи има покушаја неких лажних оцена ове ситуације, као да више људи одлази из Русије због несагласности са специјалном војном операцијом. “Има наравно и таквих људи, али они су појединци, јер већина људи у Русији изражава потпуну подршку. Неки долазе из својих пословних, породичних разлога”.

На питање шта би се променило у односима Србије и Русије уколико би се Србија услед притисака које трпи придружила мерама против Русије каже да је председник Вучић доследан у свом ставу и ставу целог руководства Србије да неће да се придуже санкцијама без обзира на притисак који се врши.

“Притисак је невероватан, али Србија поштује пре свега свој интерес било на европском путу било на путу развоја односа са Русијом, али наравно мисли на свој национални интерес.Што Русије се тиче, за разлику од других, нама стварно одговара да ми градимо односе и за нас је најбоља ситуација да градимо односе са земљом која је суверена без обзира да ли је мала или већа земља”, рекао је Боцан-Харченко.

Извор: РТС

Check Also

Традиционално пријатељство и јаке везе Србије и Кубе

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић посету Куби започео је састанком са шефом кубанске дипломатије …