Главна / Политика / Кад говоре о Србији, као у огледалу виде своју бруку; Преговори нису пропали

Кад говоре о Србији, као у огледалу виде своју бруку; Преговори нису пропали

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија у посебно тешкој ситуацији пошто се њен европски пут условљава признавањем тзв. Косова, иако се то не помиње нигде у преговарачкој позицији ЕУ, а што је, наводи, резултат лицемерја земаља које су признале тзв. Косово, пре свега оних из ЕУ.

“Огромна је комплексност тог питања и Србија је у специфичној позицији, зато што те земље када погледају у Србију, они као у огледалу виде своје лицемерје, дупле стандарде и бруку, а то не желе да виде”, поручила је Брнабић одговарајући на питања новинара на Охриду, где је учествовала на Преспа форуму.

Како је рекла, од кад је избио рат у Украјини, Србија је у још тежој ситуацији, због огромног лицемарја великог броја земаља ЕУ и неких других које су признале тзв. Косово.

“Они се, свим срцем и душом, боре за територијални интегритет Украјине, потпуно у складу са принципима међународног права, за територијални интегритет међународно признатих држава, у чему имају нашу пуну подрушку. Истовремено, тај први принцип међународног права није важио за Србију. Они су га прекршили 1999. и 2008. године”, истакла је Брнабић.

Она је упитала и како територијални интегритет међународно признатих држава мора да се брани по сваку цену у случају Украјине, док у случају Србије може да се прекрши.

“Како може да се бомбардује једна земља без одлуке УН, што је била агресија Србију, а данас се мисли да је то катастрофално. То и јесте катастрофално, али како то катастрофално не може да се примени на нама”, додала је премијерка Србије.

Како је рекла, поједине земље степен лицемерја показују и тиме што су прекршиле Резолуцију СБ УН 1244 тиме што су признали твз. Косово, док се у свим другим проблемима позивају на пуно поштовање резолуција УН.

“Ко онда у овом свету одлучује, пошто у овом свету више очигледно нема међународног права, већ права јачег и силе? Која резолуција Савета безбедности се поштује, а која не? Терате и уцењујете они које нису признали Косово да га признају и тиме да кршите Резолуцију Савета безбедности”, указапа је Брнабић.

Она је нагласила да је то преседан, који се, када је једном постављен, понавља.

“То ће отежати пут свих нас у ЕУ и то се већ дешава Србији. Тиме што се у нашој преговарачкој позицији говори о свеобухватној нормализацији односа између Београда и Приштине, Србије и Косова са звездицом, која гарантује територијални интегритет Србије у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 у њеним међународним границама, и нигде се не помиње признавање Косова од Србије, о чему сада чујемо да се очекује”, истакла је премијерка.

Поручила је да је то преседан и да би било најбоље да се сви врате на позиције међународног права и међународног поретка.

“Тада ће све ће бити лакше, јер оно што је агресија рећи ће се да је агресија, оно што је поштовање територијалног интегритета међународно признатих држава ће бити поштовање територијалног интегритета међународно признатих држава, и његова неповредивост, ни по коју цену. Онда ћемо сви знати на чему смо”, закључила је Брнабић.

Преговори нису пропали, Влада стоји при ономе што је обећано

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да преговори са представницима синдиката и запослених у Фијатовој фабрици у Крагујевцу нису пропали, али и додала да су они који су данас позвали на протест поново прекршили оно што је договорено.

Одговарајући на питања новинара после учешћа на Преспа форуму на Охриду, Брнабић је истакла да Влада Србије остаје при ставу да се преговори настављају и да нису прекинути.

“Влада је испунила све што је рекла и све што смо обећали и ми при томе стојимо. Нажалост, они који су данас позвали на протест поново су прекршили договор”, рекла је Брнабић.

Навела је да је договор са представницима синдиката и запослених у Фијату јасан и да је о томе причала на прес конференцији после састанка у Крагујевцу, те да су то поновили и представници синдиката и представници радника.

“А то је да ми нећемо излазити са коначним ставом о отпремнини или о томе шта ће бити понуђено оним радницима који остану без посла јер су технолошки вишак или зато што не желе да иду у иностранство на 18 или 24 месеца под понуђеним условима, дакле да ћемо изаћи тек када се заврши процес пријаве радника за иностранство”, рекла је Брнабић и додала да се тај процес завршава 20. јуна.

“Ми смо у Крагујевцу договорили да ћемо након тога причати о отпремнинама. Они су данас рекли ”Не, ми желимо то да знамо данас, ако то не знамо данас ми идемо да протестујемо””, рекла је Брнабић и додала да су тиме прекршили договор.

Истакла је да стоји при ономе што је говорила у Крагујевцу и што је договорено, да Влада Србије стоји при томе и да ће тако и бити, те додала да ће ранијиве категорије бити заштићене – труднице, мајке за децом до пет година, инвалиди, породице које су у процесу вантелесне оплодње.

“Све рањиве категорије биће заштићене тако да не видим чему овај протест данас, али добро, могу да разумем да се они људи брину за своју будућност. Преговори нису пропали, Влада Србије наставља да говори и да ради онако као што смо се договорили када сам била на састанку у Крагујевцу”, закључила је Брнабић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Дарја Асламова: Хтели су да ме пошаљу у Украјину као поклон с Косова

Држали су мој досије у рукама, а решетали су ме питањима о мом извештавању, о …