Главна / Култура / Поповић: Почиње обележавање “Светосавске недеље”

Поповић: Почиње обележавање “Светосавске недеље”

sveti-sava-skolska-slava-_32Обележавање “Светосавске недеље” почиње сутра. О значају ове културне  манифестације на нашим просторима, гостујући у нашем програму, причао је књижевник Ратко Поповић.

„За нас је ова манифестација једна од најважнијих које организујемо на овим просторима и у коју улажемо труд и огроман начин да би она из године у годину била на достојан начин обележена. И ове године смо се, сходно нашим могућностима, настојали смо да ови дани протекну у  духу Светог Саве, јер се ми на овај начин клањамо и молитвом обраћамо Светом Сави за спас и част српског рода“, рекао је Поповић.

По речима књижевника Поповића, “Светосавска недеља” је посебно добила на значају од 2000. године.

„То је онај период када смо били у „Гетоу“. Једина могућност да покажемо наше духовне вредности је била управо “Светосавска недеља”. Тих дана смо се сви трудили да организујемо ову манифестацију најбоље што можемо и резултати су се видели. У току недеље било је и до тридесет програма. Ове године, међутим, наш програм је много скромнији, свега три програма која ће бити достојно представљена“, рекао је књижевник Поповић.

Овогодишњу Светосавску манифестацију прати излажење дечијег зборника насловљен „Прво Перје“, а реч је о часопису у чијем се садржају налазе радови ученика, деце од првог до осмог разреда.

„Часопис „Прво Перје“ је у том периоду углавном обухватао радове ученика приштинске општине, сада обухвата све ученике косовског округа, тачније ученика 25 школа са простора Косова и Метохије. Од ’96 године ангажовани су и ученици средњих школа, па је тако настао и зборник радова средњошколаца „Необично Плаво“, рекао је Поповић за програм Радио Грачанице.

Ови часописи традиционално излазе у петсто примерака.

Најбољи радови из оба часописа ће и ове године, како то традиција налаже, бити награђени књигом,а то је свакако најлепша награда коју један ђак може добити.

 

Check Also

“Песничко успеније” уручено Матији Бећковићу: Косово је данас још скупља српска реч

На 25. јубиларним Песничким сусретима “Соколица 2021” одржаним синоћ у Бањској, највеће књижевно признање “Песниичко …