Главна / Вести / Косово и Метохија / Српске куће у повратничком насељу код Клобукара константно на мети вандала

Српске куће у повратничком насељу код Клобукара константно на мети вандала

У засеоку Ћерановица код Клобукара у општини Ново Брдо протеклих дана обијено је једанасет кућа, саграђених за српске повратнике, који су се у ово место вратили 2009. године, али су због тешких услова живот напустили село.

Куће празне, полупана стакла на прозорима, разбијена врата, остаци сена и измета стоке у кућама, дворишта зарасла у коров, тако данас изгледа засеок Ћерановица.

Екипу портала Косово онлајн дочекује Сретен Стоиљковић који повремено обилази своју кућу и имање. Због посла је настањен у Крагујевцу. Његова кућа је често мета вандала.

“Отишао сам у Србију, јер сам морао, али жеља моја од првог дана је да се овде вратим. Само да се неки минимални услови, економски, за посао, и сугурност обезбеде. Ја сам тамо у Крагујевцу ваздух, мени је овде срце, душа, тело, сада кад одем тамо мени је као да сам кренуо на вешање, а када овамо ја летим”, прича Стоиљковић.

Стоиљковић наводи да би већина мештана желела да се врати, али пре свега треба да се обезбеде нормални услови за живот.

“Већина жели да се врати, али прво сигруност да се обезбеди, полиција да долази чешће, раније је долазио и Кфор”, казао је Стоиљковић и додао да немају проблема са комшијама Албанцима, али да након обијања кућа треба полиција треба да пружи неку сигурност људима.

Његова мајка Живка има жељу да јој се направи кућа у Јасеновику где је рођена и да тамо живи.

“Морали смо да одемо, али душа нам је остала овде. Али видите шта се ради, мислила сам да ће добити посао, али нико ни посао није обезбедио, већ тринаеста годна. Ја сам у годинама, он је за то да породицу овде да ствара”, каже она.

Иако су пљачке учестале, а починиоци нису пронађени, Живка каже да ће и даље да долазе.

“И даље остајем при томе да останемо овде, средићемо све, није нам први пут, а они нек раде и даље свој посао, на муци се познају јунаци, што те не дотуче то те ојача”, каже Живка.

Осамдесетдеветогодишња бака Јелица Ђокић некада је живела у Јасеновику, а сада  у Смедереву, повремено долази у родни крај са унуком Сретеном.

“Када сам прошли пут дошла нашла сам прозор разбијен, нашла сам најлон, сада сам опет нашла лом, порушено. Подржавам их колико је то могуће да остану овде, али видите шта се све дешава, ово се не дешава за вољу већ из нечијих интереса. Жеља ми је да овде живи мој унук, да имају срећан живот, мој живот је прошао, а када видим ове крађе, није ми пријатно, када видим да су они потрешени, али не могу ништа да променим то треба неко други”, прича старица Јелица.

У засеоку Ћерановица за Србе повратнике саграђено је 20 кућа. Само неколико породица обилази своје домове и имање.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …