Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Процес повратка на Косову на најмањој могућој лествици

Ракић: Процес повратка на Косову на најмањој могућој лествици

”И овог 20. јуна 2022. године на Светски дан избеглица са жаљењем могу да констатујем да је повратак расељених на Косову на најмањој могућој лествици. Након више од две деценије од напуштања својих домова велики број тих домова је и даље празан, јер не постоје адекватни услови и искрена жеља и помоћ осталих косовских институција да нама као кровној институцији која се бави процесом повратка помогну да део посла који нам је поверен реализујемо на квалитетан и успешан начин.”, казао је министар за заједнице и повратак Горан Ракић.

Министар Ракић истиче, да слику коју данас имамо када је у питању процес повратка, можемо једино променити ако удруженим снагама решавамо проблеме који стоје на путу успешности овог ни мало лаког посла.

”Ако се питате како можемо то да урадимо, онда ћу вам рећи да онда када престану напади на повратнике, њихову имовину, када се проблеми узурпиране имовине буду решавали на конкретан и брз начин, када повратницима будемо обезбедили боље економске услове, ако им омогућимо да они који се врате могу без страха да посете своје цркве, обрађују земљиште оду несметано код својих комшија, онда ћемо имати и повољнију ситуацију у већи број оних који се враћају и на својим имањима опстају.”

На недавном састанку са расељенима у Београду сам подржао повратак четрдесет породица на Косово и радује ме чињеница да код њих и након дугих година боравка ван својих кућа постоји искрена воља да се на својим имањима врате, казао је министар и истакао да ће његов мандат на челу Министарства за заједнице и повратак бити посвећен свима онима који такву жељу имају јер је основно право сваке ресељене породице да се у свој дом врати.

Министар је казао да пример повратка и упорности Драгице Гашић из Ђаковице треба да следе сви они који на Косово желе да се врате, јер је њена жеља да живи у Ђаковици јача од свих недаћа са којима се Драгица суочава.

Након конфликта на Косову 1999. године, своје домове напустило је 226 418 грађана. После више од две деценије од исељења, укупан број повратника на овим просторима је 29 108.

 

Check Also

Петковић: Kвинта да уложи енергију у формирање ЗСО, а не да убеђује Србе да пристану на живот у лажној држави

Директор Kанцеларија зе KиМ Петар Петковић је рекао да је данас прилика да још једном …