Главна / Вести / Косово и Метохија / Након обећања директора Канцеларије за КиМ започети радови на изградњи Трга у Великој Хочи

Након обећања директора Канцеларије за КиМ започети радови на изградњи Трга у Великој Хочи

Након посете директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића Великој Хочи и састанка са мештанима, на коме је истакнуто да је овом месту потребан трг, само неколико дана после започети су радови на изградњи јединог трга у овом метохијском месту са великим туристичким потенцијалима.

„Изградња трга је почела пре десет дана и надамо се да ће да ће бити завршена у наредних десет дана. На идеју за уређење трга дошли смо много раније али смо тек током последње посете директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића договорили реализацију пројекта“, изјавио је за РТВ Грачаница Александар Мицић, председник Привременог органа општине Ораховац.

У Великој Хочи тренутно живи око 450 Срба, а овај трг ће свакако бити значајан како због лепоте самог места тако и због туристичких потенцијала које ово метохијско место има.

„Свака част господину Петковићу само пет дана од како је обећао започета је изградња трга и то је фасцинантно за све нас овде. Лепо је што се гради трг, улепшаће ово наше место и морам да напоменем да од државе Србије никад већа улагања нису била него сада“, казао је, у изјави за РТВ Грачаница, мештанин Велике Хоче Милан Петровић.

У средњем веку Велика Хоча је имала три-четири трга на којима су се продавала вина и разни занатски производи, истакао је Мицић и додао да су мештани пожелели да поново Велика Хоча има трг.

„Трг у Великој Хочи, чија је изградња у току, налази се у центру Хоче, површина је мала али је место врло значајно с једне стране је црква Светог Стефана, с друге Светог Луке, у позадини је кућа Хаџи-Спасића која је стара 200 година, а ту је и Дечанска виница, тако да гледамо да се амбијантално уклопимо у целину Велике Хоче“, казао је Мицић.

Прошле године Канцеларија за КиМ је одвојила значајна средства и помогла винарије у овом крају, који је најпознатији у производњи вина. Мицић напомиње да је девет винарија добило неопходну опрему за производњу вина.

Канцеларија за Косово и Метохију за изградњу трга у Великој Хочи издвојила је око три милиона динара.

Check Also

Kанцеларија за KиМ: Са каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу?

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с …