Главна / Економија / Чадеж: Србија земља талената, иновативних и креативних људи

Чадеж: Србија земља талената, иновативних и креативних људи

Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж изјавио је данас у Паризу да су Србија и Београд спремни да буду добри домаћини организацији Светске изложбе Еxпо 2027, уз велику подршку пословне заједнице која окупља око милион домаћих и страних компанија које послују у нашој земљи и региону, преноси ПКС.

Наводи се да је Чадеж на 170. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ), као члан делегације Србије представио кандидатуру Београда за организацију ЕXПО 2027. Чадеж је оценио да је модерна Србија данас земља талената, иновативних и креативних људи, младих који уче језике будућности са потенцијалом да буду лидери и успешни предузетници.

„Ових дана обележавамо завршетак школовања друге генерације основаца која је, уз остале предмете, имала и обавезно програмирање. Заједно са онима који су прошле године завршили основну школу сада и званично имамо 120.000 дигитално писмених малишана који су играјући се у пајтону, скречу, пајгејму, учили програмирање, програмирајући тако свој успех и своју будућност. Позивам вас да дате шансу овим младим људима 2027. да заједно играју за предузетништво и за будућност“, поручио је Чадеж, преноси ПКС.

Додаје се како је он истакао да Србија и Београд постају нови европски технолошки хаб у области мобилности, а будућност европске аутомобилске индустрије у чијем фокусу су електрични аутомобили, креира се и код нас у Р&Д центрима европских произвођача који у Србији отварају своје развојне центре, као што су ЗТФ, Цонтинентал, Бросе, ослањајући се на домаћу памет, локалне инжењере и ИТ стручњаке светског гласа. Чадеж је подсетио и на две милијарде евра извоза српског ИКТ сектора који је привукао 600 одсто више инвестиција него у 2020.

„Наша гејминг индустрија у стопу прати светску индустрију и врло је позната. Само прошле године српски ИТ креативци лансирали су 35 видео игара. Ми долазимо из региона који се најбрже развија на континенту, једне од најпожељнијих европских денстинација за инвеститоре. Сутра ћу присутвовати потписивању Уговора о преузимању великог ланца хотела Акор који ће купити један од најлепших спа центара у региону“, рекао је Чадеж.

Оценио је да су све ово довољни разлози да Србија игра за будућност као организатор Еxпо 2027.

ПКС наводи да су о предностима и могућностима Србије као кандидата у видео обраћањима говорили премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић као учесник скупштине у Паризу.

Check Also

Ђаци са Косова и Метохије посетили Радио-телевизију Војводине

Двадесетчетворо ђака из Ораховца и Велике Хоче, у пратњи ментора посетили су данас нову зграду …