Главна / Вести / Косово и Метохија / Поповић: Расветљавање судбине несталих на КиМ је приоритет

Поповић: Расветљавање судбине несталих на КиМ је приоритет

Поводом обележавања 24-те годишњице масовног киднаповања радника угљенокопа Белаћевац код Обилића, делегација Удружења и породице жртава положиле су венце на споменик “ИСТИНА” свим трагично настрадалим из Косовскомитровачког округа у периоду од 1998-2002. године.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ, Игор Поповић, из Сектора за правну заштиту, подршку локалној самоуправи и имовинско-правне послове на Косову и Метохији је присуствовао данашњем обележавању годишњице киднаповања рудара и у изјави за медије је нагласио да је расветљавање судбине несталих на простору Косова и Метохије најбитније питање за институције Републике Србије, као и за српски народ на КиМ.

“Већ више од две деценије ми стављамо ово питање у врх интереса српског народа на Косову и Метохији и интереса Републике Србије. Најважније је да негујемо сећање на те људе, да утврдимо све чињенице око њиховог нестанка, како рудара Белаћевца, тако и свих жртава терористичких активности ОВК и агресије. Најважније је да се породицама пружи душевни мир, да се то питање расветли, да се злочинци казне. Ово питање је и део преговора Београда и Приштине, део је Вашингтонског споразума”, каже Поповић.

Наглашава да је обележавање оваквих догађаја јако битно, јер на тај начин чувамо сећања на наше жртве.

“Ово је за нас хуманитарно питање, нема никакве политизације и злоупотребе овог питања, све су нам жртве исте и Срби и Албанци, неалбанци… спречаваћемо злоупотребу овог питања”, истиче Поповић.

Напомиње да институције у Србији третирају ово питање као приоритет.

“Никада ово питање неће нестати са дневног реда и увек ћемо настојати да утврдимо судбину несталих лица,  да пронађемо њихове остатке, а да се починиоци пронађу и казне. На жалост, постоје опструкције од стране Приштине, чак се и члановима Комисије за нестала лица из политичких разлога онемогућава улазак на територију Косова и Метохије, при чему се настоји да се представи да нису постојале српске жртве. Пошто је ово питање преговора Београда и Приштине, надамо се да ће доћи до одређеног помака и да, као што је Република Србија омогућила да се истраже локације на територији централне Србије, где постоје остаци несталих лица, тако се  надамо и да ће се на територији Косова и Метохији омогућити да се утврде те локације, за које је наша страна заинтересована, да се нађу остаци несталих лица и да заједно са међународном заједницом утврдимо судбину несталих”, закључује Поповић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Kанцеларија за KиМ: Са каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу?

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с …