Главна / Вести / Косово и Метохија / Одбор за помоћ КиМ: Једнима ћемо пожелети добродошлицу, другима срећан пут

Одбор за помоћ КиМ: Једнима ћемо пожелети добродошлицу, другима срећан пут

У оквиру десетог пројекта “Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске” који организује Одбор за помоћ Косову и Метохији 461 српски ученик у пратњи 46 просветних радника основних школа са простора КиМ биће гости својих вршњака у 13 градова и општина Републике Српске, саопштено је данас из Одбора.

Ученике и просветне раднике дочекаће председник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов са делегацијама домаћина општина и градова у суботу, 25. јуна у Етно селу Станишићи. У исто време, како се наводи у саопштењу, биће испраћена деца и млади са потешкоћама у развоју и њихови родитељи, укупно 43 из Удружења родитеља “Подржи ме” из Косовске Митровице који су у Бањалуци од уторка 21. јуна четири дана били гости Одбора.

“Наши гости, српски ученици и наставници вође пута долазе са 11 аутобуса, од којих осам аутобуса или 341 српско дете улази на гранични прелаз Павловића мост који су гости својих вршњака из Бања Луке, Приједора, Градишке, Челинца, Прњавора, Брода, Добоја, Шамца, Пелагићева и Бијељине. Три аутобуса, или 120 ученика, улази на гранични прелаз Вардиште код Вишеграда и они су гости својих вршњака из Требиња, Источног Новог Сарајева и Сокоца”, наводи се у саопштењу.

Деца из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока, Осојана, Црколеза, Клине, Видања, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Угљара, Косова Поља, Новог Брда, Липљана, Партеша, Пасјана, Витине и из 7 основних школа Косоваке Каменице боравиће од 25. јуна до 02. јула код својих вршњака у око 450 породица Републике Српске.

“На иницијативу Одбора у току боравка деце са Косова и Метохије биће и два братимљења. У Приједору братимиће се 30. јуна ОШ “Доситеј Обрадовић” из Приједора и ОШ “Вук Караџић” из Сочанице општина Лепосавић, као и братимљење 01. јула у Пелагићеву, општина Пелагићево Република Српска и српска општина Липљан са Косова и Метохије. Можемо са поносом рећи да је овим посебним и великим пројектом ‘Спојимо децу Косова и Метохије и Републике Српске’, који траје од 2012. године нераскидиво повезано више стотина српских породица, на десетине основних школа и општина Републике Српске и Косова и Метохије”, наведено је у саопштењу.

Одбор за помоћ Косову и Метохији упутио је захвалност породицама, основним школама, градовима и општинама Ррепублике Српске, Министарству просвете и културе, Министарству породице, омладине и спорта, Министарству туризма Републике Српске, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Влади Србије, Фонду за избегла и расељена лица Војводине и свима који су дали свој допринос у реализацији овог великог пројекта.

Check Also

И народни посланици са КиМ осудили претње упућене Радоичићу

Народни посланици са Косова и Метохије Данијела Вујичић и Љубомир Марић најоштрије су осудили  претње убиством …