Главна / Вести / Свет / Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Вучић: Албанија и Северна Македонија заслужују почетак преговора, Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона у Бриселу да је Србија данас изразила велику подршку отварању процеса преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Време је да Европска унија испуни своја обећања пре него што дâ нова, рекао је на премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски. Албански премијер Еди Рама рекао је да се осећа добро што је у Бриселу као Европљанин, али и лоше јер још увек не могу да буду ту као пуноправни Европљани, него као гости у подељеној кући.

Вучић: Србија повећала размену са ЕУ за 30 одсто

Председник Александар Вучић изјавио је на заједничкој конференцији за новинаре са лидерима из региона да је Србија данас изразила велику подршку отварању процеса преговора са Северном Македонијом и Албанијом, али да се поново ништа није десило.

“Верујем да наши пријатељи заслужују да почне процес преговора”, додао је Вучић.

То није, како је указао, само формални захтев, већ нешто што је неопходно, јер су обе земље испуниле све захтеве.

Што се тиче односа Србије и Уније, навео је да је у прва четири месеца Србија повећала трговинску размену са ЕУ за 30 одсто.

Вучић је рекао да је Србија дубоко захвална званичницима ЕУ што су подржали Србију на путу ка чланству и посетили земље региона.

Рама: Замислите да Фрнцуска или Италија промене име

Албански премијер Еди Рама изразио је своје жаљење због ситуације у Европској унији и истакао да се нада да још увек може да јој се помогне.

Каже да се осећа добро што је у Бриселу као Европљанин, али и лоше јер још увек не могу да буду ту као пуноправни Европљани него као гости у подељеној кући.

“Забрињавајуће је да чак ни пандемија и трагични рат који се може претворити у светски нису довели до уједињења”, нагласио је Рама.

Истакао је да подржава идеју Емануела Макрона о формирању Европске политичке заједнице и рекао да ће наставити свој пут ка пуноправном чланству, али да цени ако би нова политичка заједница заживела и постала место окупљања и једна кућа.

“Нема проблема ако смо на разчичитим спратовима, али бар у дневоној соби треба да будемо заједно”, рекао је Рама.

Навео је да је једна од главних тема била и Северна Македонија која још увек чека као кандидат иако је чак променила и име.

“Замислите да Фрнцуска или Италија промене име да би ушле у Европску унију”, рекао је Рама и истакао да и Албанија чека већ 18 година.

Рама је рекао и да Србија јесте земља у којој је популарност Владимира Путина на око 80 одсто и у којој нису сви задовољни Бриселом, али је нагласио и да је то земља која је неочекивано три пута гласали против Русије и усагласила се са европском политиком.

“Разумем захтев да се иде даље, али не разумем инсистирање на тестирању граница јер Србија није у сутуацији да тако брзо учини више и ако је пристискамо ризикујемо супротан ефекат. Тако би био угрожен европски пут Србије и сви људи у региону”, нагласио је Рама.

Ковачевски: Време је да ЕУ испуни своја обећања пре него што да нова

Премијер Севрене Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је на Самиту у Бриселу изразио незадовољство досадашњом динамиком евроинтеграција, наглашавајући да Северна Македонија већ 18 година чека на отпочињање преговора.

Истакао је да је Северна Македонија отворена земља препозната да дијалогом решава сва отворена питања.”Бугарска је одлучила да се врати у прошлост и блокира отпочињање преговора. Време је да ЕУ испуни своја обећања пре него што да нова”, додао је.

“Историјска питања не могу бити услов преговора”, нагласио је премијер Северне Македоније и затражио уверавања ЕУ да Бугарска неће износити нове услове.

“Оваква условљавања су неприхватљива за мене и за наш народ. Увек стављамо стратешке интересе земље на прво место. Северна Македонија, Албанија и Србија ће у међувремену наставити да европеизују своја друштва и шире сарадњу кроз иницијативу ‘Отворени Балкан’ која није и не сме да буде замена за чланство у ЕУ”, поручио је Ковачевски.

Председник Александар Вучић са лидерима из региона учествовао је на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Бриселу.

Састанак је трајао више од три сата, а главна тема разговора били су начини за јачање интеграције региона у ЕУ.

Састанку су, осим Вучића, присуствовали сви лидери западнобалканске шесторке.

Председник Вучић је одмах након самита ЕУ – Западни Балкан имао билатерални сусрет са председником Француске Еманулеом Макроном.

Шефови држава и влада ЕУ, након расправе са лидерима региона, у другом делу дана одржавају свој засебни дводневни самит.

У центру пажње биће одлука о додели статуса кандидата Украјини, Молдавији и Грузији, као и планови за стварање Европске политичке заједнице.

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …