Главна / Вести / Косово и Метохија / Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Ансамбл ВЕНАЦ први пут је премијерно одиграо кореодраму, програм под називом „700“, на великој сцени Народног позоришта у Београду, 22. јуна 2022. године.
ВЕНЧЕВОЈ премијери „700“ у Београду присуствовали су Њихова Краљевска Височанства, престалонаследник принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, помоћник министарке културе и инфромисања Републике Србије, Славица Трифуновић, Викарни Епископ Новобрдски Иларион Лупуловић, више саветника и представника министарства културе и информисања, председник Привременог органа града Приштине, Новак Живић, председница Општине Грачаница Љуљана Шубарић, председник Скупштине општине Грачаница Милан Димитријевић, председница Управног одбора, директорка Народне библиотеке Грачаница Бранкица Костић, као и члан Управног одбора у Венцу проф. др Павле Васић, многи директори и представници установа културе из Србије, председник Српског културног друштва “Просвјета” из Загреба, представник Јавне установе “Захумље” из Никшића и многи други нама драги пријатељи и сарадници.
Ово је први пут да ВЕНАЦ припреми тако велики и веома значајан мултимедијални уметнички програм од националног значаја, што је публику у препуном театру оставило у одушевљењу и сузама због емоција коју је им програм “700” изазвао.
Карте су десет дана раније већ биле распродате, а прва реприза играће се у Бања Луци у Републици Српској 01.07.2022. на тврђави Кастел, током године извешће се широм Србије а крајем године и у Грачаници.
Извођење овог програма симболички спаја материјално и нематеријално наслеђе и сведочи да српска културна баштина на Косову и Метохији није само део историјског памћења, већ да је актуелна и жива и данас.
Програм „700“ одржан је под покровитељством Министарства културе и инфромисања Републике Србије.
Организатор је Ансамбл “Венац”.
Уочи саме премијере програма “700” током пријема су презентована друга два нова пројекта која је “Венац” урадио, и то “Виртуелна изложба материјалног и нематеријалног културниг наслеђа Косова и Метохије” и “Уметничка слика – Венац”.
Њ.К.В. престолонаследник Александар Карађорђевић је, на велику част Венца, прва особа која је погледала виртуелну изложбу материјалног и нематеријалног културног наслеђа Косова и Метохије. И сви други гости су били у прилици да виде виртуелну изложбу.
Други пројекат као изненађење био је “Уметничка слика – ВЕНАЦ”.
Млада уметница из Приштине Милица Костић насликала је “Венац”, на платну 200x210cm. Слика је рађена пуне две године.

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …