Главна / Култура / У Грачаници отворена изложба са колоније „Видовдан 2022“ и уручене награде „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“

У Грачаници отворена изложба са колоније „Видовдан 2022“ и уручене награде „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“

Вечерас је у Грачаници отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2022“.  На свечаности у грачаничком Дому културе уручене су и награде „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“.

Изложбу је отворио председник Привременог органа општине Приштина Новак Живић, који је истакао да смо сваке године у јуну, када обележавамо Видовдан, у прилици да видом и слухом додирнемо небо и да дела настала на овој Ликовној колонији руше све ограде гета.

„Вечерас смо у прилици да погледамо дела из опуса вредних, озбиљних и надарених уметника по чијим схватањима се остварује емоција, култура, традиција и колективно памћење. Овде у Грачаници, у овом храму културе осликава се стварност, која је срушила све ограде гета и стреми ка висинама попут Милутинове Грачанице“, казао је Живић прогласивши изложбу отвореном.

У оквиру Видовданских свечаности одржана је 24. по реду уметничка колонија, чији је циљ представљање наших савремених уметника и уметности, окупљање знаменитих имена која својим присуством у тешким временима стварају уметничка дела на Косову и Метохији, афирмишу уметност и дају подстицај младима. На овогодишњој Ликовној колонији учествовали су истакнути ликовни ствараоци из Србије и иностранства.

„На колонији је учествовало десет уметника из свих делова Србије,  а имали смо и једну гошћу из Бугарске. Наша жеља је да ова Ликовна колонија добије међународни карактер и да сваке године имамо више учесника из иностранства. Уметници су стварали у нашој Галерији седам дана и пред нама вечерас поставили двадесетак радова који ће употпунити наш фундус од око 400 слика које брижно чувамо“, истакао је Небојша Јевтић, историчар уметности и управник Галерије Дома културе.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2022. годину  био је у саставу: мр. Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Небојша Јевтић, историчар уметности и Маја Тодић, мастер сликар.

Награда „Димитрије Поповић“  за најуспешнијег младог учесника на колонији додељена је Звездани Герић из Штрпца. Младој уметници награду је уручио начелник Косовског управног округа Срђан Поповић.

„Желела бих да се захвалим  свима који су дошли да виде наше слике и осете наше стваралаштво. Захвалила бих се на награди, велика је част да поред толико младих и врсних уметника ја добијем награду“, казала је добитница награде, Звездана Герић.

Овогодишњи добитник награде „Лонгин“ за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности је академик Светомир Арсић Басара, који из оправданих разлога није могао да присуствује вечерашњој свечаности, па је у његово име награду примила његова ћерка Гордана, која је прочитала писмо захвалности академика Басаре. Овогодишњу награду „Лонгин“ уручила је председница општине Грачаница Љиљана Шубарић.

Као и сваке године до сада мајка Димитрија Поповића, Јорговнка добитницима награда уручила је пригодне поклоне и захвалила се што се кроз ову награду негује успомена на њеног сина.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Check Also

Млади виртуози музичке школе у Лапљем Селу

Ученици Основне музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Лапљем Селу захваљујући својим талентима, раду и труду …