Главна / Вести / Србија / Вучић: Наставићемо да градимо и радимо на важним пројектима

Вучић: Наставићемо да градимо и радимо на важним пројектима

Председник Србије Александар Вучић започео је данас посету Расинском округу и обишао радове на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Појате-Прељина који ће повезати путне коридоре 10 и 11.

Вучић је обишао радове на изградњи моста преко Западне Мораве који се налази на деоници ауто-пута од Појата до Крушевца, и НАЈАВИО да ће ауто-пут до Крушевца бити завршен најкасније до Нове године.

Изградња овог моста, чија је дужина око 500 метара, почела је крајем прошле године и до сада је завршено више од половине планираних радова.

Вучић је рекао да на градилишту Моравског коридора има 3.600 радника и да је за тај пројекат експропријација земљишта потпуно завршена.

“Видиш како се ради”, рекао је Вучић дирктору Путева Србије Зорану Дробњаку. Коридори Србије су инвеститор пројекта изградње Моравског коридора.

Вучић је истакао да је тај ауто-пут веома важан за подизање и Крушевца и Трстеника, где треба урадити индустријску зону и довести три или четири фабрике, које би биле спас за смањење незапослености у том крају.

“За нову годину сви ће имати аутопут од Појата до Крушевца”, рекао је Вучић и додао да ће то пуно значити за привлачење инвеститора.

Питао је директора Коридора Србије Александра Антића када ће бити завршена деоница од Краљева до Чачка и добио одговор да ће то бити почетком 2024. године, а да ће онда бити спојени градови Крушевац и Краљево, што се очекује почетком 2025.

После ћемо да видимо да направимо брзу саобраћајницу до Новог Пазара, додао је Вучић.

Истакао је да је на Моравском коридору урађен најтежи део посла на првој деоници и да је све готово на првом сектору.

Честитам на томе како иду радови, поручио је Вучић извођачима радова и додао да је од 3.600 радника, око 1.700 наших грађана.

“У Крушевцу само још космодром да направимо”

Вучић је поручио да ће Србија наставити да гради и ради на својим важним пројектима, као што је овај.

На питање како види Србију за четири године, када се заврше сви тренутни пројекти и шта може рећи за пројекат аутопута Београд-Темишвар, Вучић је одговорио: „Тома (Момировић) оде па најави, нити кога пита. То је фантастичан пројекат, али још није рекао где је паре нашао. Ваљда је Синиши Малом рекао и то је важно. А пошто је министар у влади од тог пројекта не можемо да одустанемо и градићемо“.

Вучић је констатовао да ће Банат бити изванредно повезан, и додао да тек креће пројекат аутопута Београд-Зрењанин.

„Када кренете у то нема краја“, констатовао је он.

Вучић је рекао да ће се завршетком обилазнице око Крагујевца и спајањем са коридором 11 бити умрежена цела Србија.

Подсетио је да се гради и Дунавска магистрала, да ће аутопут према Вршцу додатно допринети развоју Панчева, који је, каже, град будућности, који ће најбрже расти због индустријске зоне и квалитета фабрика које су дошле.

„Највише ће расти Панчево, али и Али Бунар, Ковин, цео вршачки крај. Никада томе нема краја, када кренете да градите гледате шта је ново и шта треба да урадите“, нагласио је он.

„Рекао сам Братиславу Гашићу у Крушевцу само још Космодром да направимо. Погледајте како је изгледао тај град пре десет година и како изгледа данас. Добиће аутопут, отварамо аеродром. А знам Бату и председницу који ће тражити касније да проширимо писту да слећу велики авиони“, рекао је Вучић.

Он је истакао да се то све може само ако има привредни раст.

Оценио је да фирма „Бехтел Енка“ ради изванредан посао, и додао да се тај пројекат гради тако брзо само захваљујући „УК Фајнансингом“, који посебо воли министар финансија Синиша Мали.

„Ако нађете неког ко даје услове као они, то је невероватна експедитивност, урадите све ефикасно и без проблема. Имају врхунске услове. Захваљујући њима ово иде брзо“, додао је он.

Вучић је казао да ће ово бити најбољи аутопут који повезуе цео моравски део са Београдом, Нишом и западном Србијом.

„Много срећан када дођем овде и видим да ово напредује. Волео бих да све буде завршено до децембра да људи који долазе за празнике буду поносни на своју земљу и размишљају о повратку“, закључио је он.

Дужина Моравског коридора је 112,37 километара, на њему се гради 88 мостова и надвожњака, 29 подвожњака и 11 петљи, а биће и уређен ток Западне Мораве. Радове изводи турско-амерички конзорцијум Бехтел Енка, а вредност радова је 745 милиона евра.

Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални ауто-пут. Моравски коридор биће и најшири ауто-пут у Србији.

Када буде завршен спајаће ауто-пут Београд-Ниш са аутопутом “Милош Велики” и повезаће већи број локалних самоуправа у централној Србији, а од њега се очекује да допринесе новим инвестицијама, запошљавању и знатном повећању стандарда живота становника овог дела Србије.

Моравски коридор ће повезивати сва већа насеља централне Србије имеђу Појата и Чачка – Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врањачку Бању, Краљево и Чачак.

Градња Моравског коридора, тзв. ауто-пута на “три Мораве”, почела је крајем 2019. године.

 

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петар Петковић: Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и нормализацију односа са Приштином

Ноторна је и лако проверљива лаж коју је данас на рачун председника Србије Александра Вучића …