Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Неће Срби струју плаћати Приштини, већ Електросеверу, нема наплате дуговања; Срби са Лајчаком о ЗСО и нападима

Петковић: Неће Срби струју плаћати Приштини, већ Електросеверу, нема наплате дуговања; Срби са Лајчаком о ЗСО и нападима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће оператор Електросевер, који ће у будуће имати надлежност да дистрибуира електричну енегрију на северу КиМ, бити потпуно самосталан, у складу са Споразумима из 2013. и 2015. године, а на основу Мапе пута и два пратећа писма која су исход последње рунде дијалога на техничком нивоу, одржане прошле недеље у Бриселу.

Петковић је ово изјавио након свечаног отварања Мултимедијалног интерактивног центра у Косовској Митровици, реагујући на наводе приштинских медија који оспоравају те чињенице. Истовремено, појаснио је конкретно како ће у наредном периоду изгледати примена постигнутих договора на терену.

„Поред мапе пута, имамо још два документа. Једно је писмо господина Лајчака у коме се јасно каже да ће Електросевер трајно бити присутан у Валачу. Ако је трајно присутан у Валачу, то значи да је Електросевер оператор, јер само оператори имају право трајног присуства у Валачу. И други документ, у коме је гаранција Енергетске заједнице о томе да све оно што смо ми договорили са КЕДС-ом у Истамбулу, а имали смо одличне разговоре тамо, да је то у оквиру  регулаторног оквира Приштине и да ће све тамо договорено, бити преточено у споразум који сада морамо да потпишемо онако како иду они кораци у мапи пута за имплементацију Споразума о енергетици из 2013. и 2015. године“, објаснио је Петковић.

Он је поновио да ће Електросевер имати четири надлежности – издавање рачуна за утрошену електричну енергију, наплата, физичко одржавање мреже и повезивање потрошача.

„То су четири важне и кључне услуге дистрибуције са којима ми заправо имамо заокружен систем самосталног снабдевања потрошача на северу. Електросевер ће функционисати на најбољи могући начин, све функције ће обављети искључиво Електросевер и неће наш народ плаћати струју Приштини, како то многи потенцирају, већ Електросеверу. Електросевер обавља све услуге, има лиценцу о снабдевању, имаће све када је реч о увозу и извозу, тако да имамо све што нам је потребно. Ми смо заокружили наш систем“, истакао је Петковић.

Напоменуо је да је ово питање било важно решити због мира и стабилности, јер како је нагласио, више нема места претњама.

„То је добро за вас, за све нас јер пре свега тиме чувамо мир и стабилност овде на северу КиМ, посебно истичем јер ће бити тешко у Европи по питању струје и енегрената на јесен и на зиму. Нема више претњи да ће билло ко да упада у Валач, нема претњи да ће се наплаћивати не знам какви дугови, јер то није истина. Све обавезе потрошача почињу да теку оног тренутка када се буде потписао комерцијални уговор између потрошача и Електросевера“, рекао је Петковић.

То значи да ће најпре грађани са Електросевером потписати уговоре, након чега следи испорука електричне енергије, обрачун утрошка након месец дана, издавање рачуна, и тај рачун биће први и једини који ће грађани бити у обавези да плате – без заосталих дуговања из претходних година.

О посети Мирослава Лајчака северу Косова…

Поводом актуелне званичне посете Мирослава Лајчака Косову и Метохији, у оквиру које је предвиђена посета северу Косова и сусрет са представницима Српске листе, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су најважније теме о којима би требало разговарати са посредником ЕУ у дијалогу Београда  и Приштине животна питања која највише оптерећују српски народ на овом подручју.

„Ви добро знате да без Заједнице српских општина, скоро десет година је прошло од како је потписан први бриселски споразум, ми и даље немамо нашу заједницу без које немамо нити колективних нити индивидуалних права која су неопходна за останак и опстанак наших људи на подручју Ксова и Метохије. Много је институционалног насиља и других ствари када је реч о кршењу споразума тако да верујем да ће представници Српске листе и те како имати о чему да причају са господином Лајчаком… да не говорим о великом броју инцидената, нападима на наше људе“, истакао је Петковић и подвукао да тај број сада премашује 177, што значи да се бележи 50% већи број инцидената од доласка на власт актуелног косовског премијера Аљбина Куртија, у односу на период пре његове власти.

Питање несталих никако се не сме политизовати, чекамо одлуку о иксопавању на девет локација

Говорећи о несталима, Петковић је подсетио да је Београд био тај који је иницирао да се донесе Декларација о несталима.

„Ми питање несталих не третирамо као политичко питање, него као дубоко хуманитарно питање и важно је да се то питање што пре реши. Ви знате да смо одговорили на све захтеве Приштине када је реч о ископавању свих локација за које је Приштина тражила да буду ископане укључујући и последњу – Штаваљ, и даље чекамо да то Приштина уради када је реч о нашим захтевима“ нагласио је Петковић и додао да се још чека одлука о ископавањима на девет локација за које се основано сумња да се тамо налазе посмртни остаци Срба.

Петковић је напоменуо да је веома важно да се о том,е Београд и Приштина договоре и да се та тема не политизује.

„Режим стикера“ функционише без проблема

Одговарајући на питање новинара у вези решавања питања регистарских ознака на Косову и Метохији, директор Канцеларије за КиМ је подвукао да актуелни режим стикера по споразуму од 30. септембра функционише без проблема.

„Оно на чему ми инсистирамо је да дијалог, и када је реч о таблицама, мора да се одвија у Бриселу. Никакви једнострани потези нису прихватљиви јер су ти једнострани отези Приштине и довели до оних 13 дана, када смо имали кризу на Јарињу и Брњаку. То (једнострани потези прим. ред.) не сме више да се понови, треба да се договарамо и проналазимо решења у оквиру дијалога“ рекао је Петковић.

Приштина забранила улазак  министара Владе Србије на КиМ

Приштинске власти изрекле су данас забрану уласка на Косово и Метохију за троје министара Владе Србије, који су посету уредно најавили и чак испрва добили позитиван одговор на њу, изјавио је данас у Косовској Митровици директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Према његовим речима, улазак је забрањен министру просвете Бранку Ружићу, министарки за рад, борачка и социјална питања Дарији Кисић и министру омладине и спорта Вањи Удовићићу, који су имали намеру да сутрашњи Видовдан проведу на Косову и Метохији. Улазак је забрањен и директору Канцеларије за информационе технологије из Београда Михајлу Јовановићу.

Тиме је Приштина, како је навео Петковић, по ко зна који пут прекршила два кључна споразума из Брисела –  Споразум о званичним посетама и Споразум о слободи кретања.

„Било је натезања неких два три дана од стране Приштине, да би на крају резултат свега тога био да Приштина поново крши Споразум о слободи кретања. То је апсолутно недопустиво, ако хоћемо да идемо у правцу нормализације, сасвим је нормално и приородно, па макар за ове велике празнике, да се незабрањује улазак министрима на простор Косова и Метохије, јер ми са друге стране, не забрањујемо улазак званичницима из Приштине који затраже да уђу на простор централне Србије. Ја се надам да ће и господин Лајчак током данашње и сутрашње посете Приштини, да истакне ово питање пред приштинске званичнике“, рекао је Петковић.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Обележено 19 година од убиства деце у Гораждевцу-Живимо као јагањци међу вуковима поручује отац убијеног Панте Дакића

У цркви Рођења Пресвете Богородице у Гораждевцу, парастос убијеним српским дечацима Ивану Јововићу и Панти …