Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана манифестација “Видовданско песничко бденије”

Одржана манифестација “Видовданско песничко бденије”

У порти манастира Грачаница одржана је завршна манифестација Видовданских свечаности “Видовданско песничко бденије”, у присуству Патријарха српског Порфирија, Владике рашко-призренског Теодосија, директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и многих других званичника. Традиционално су додељене књижевне награде за књижевна, тачније песничка остварења, као и награда Златни крст Кнеза Лазара за целокупно стваралаштво, која је ове године додељена Слободану Зубановићу.  Жири манифестације „Видовданско песничко бденије”, која се одржава у Грачаници, који је радио у саставу: проф. др Бојана Стојановић Пантовић (председница), Гојко Божовић (члан) и Жарко Миленковић (члан), донео је одлуку, да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ за заокружен књижевни опус и животно дело понесе песник и есејиста Слободан Зубановић из Београда за „обиман, артистички утемељен и поетички доследно изведен песнички опус.“

„Грачаничка повеља“ припала је песнику Ђорђу Нешићу из Бијелог Брда код Осијека, за „песме дубоко укорењене у песничку и националну традицију и судбину.“ Жири истиче, да су песме „Ђорђа Нешића у дијалогу са песничким прецима и оном линијом српског песништва која је лирски бележила све патње, бол и страдања нације којој припада.“

Даници Вукићевић, песникињи из Београда, припао је „Кондир Косовке девојке“ за „постојање лирског, женског ја или  јунакиње, која неурозу свакодневних дешавања (одрастање, заљубљивање, растајање, људска комуникација, однос према породици, друштву, богу, смрти) непрестано смешта у језгро властитог постојања“ – подвлачи жири.

Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припала је песнику Петру Матовићу из Пожеге. „Петар Матовић, водећи је глас своје песничке генерације која, испитујући наслеђе високог модернизма (Лалић, Христић, Радовић), обитава на његовим границама, објављујући се као својеврсна поезија транзиције лирског јунака и света који га окружује“ истиче жири.

Након доделе признања и песника који су наступили пред публиком у порти, сви посетиоци имали су прилику да уживају у музици Биг бенда РТС.

У току сутрашњег дана, након литургије и доделе медаља Мајка девет Југовића, биће одржан парастос косовским јунацима на Газиместану.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …