Главна / Вести / Косово и Метохија / Патријарх Порфирије служио парастос косовским јунацима на Газиместану

Патријарх Порфирије служио парастос косовским јунацима на Газиместану

Више хиљада Срба, како са КиМ, тако и из централне СрбК

Парастос је служио патријарх Српски  Порфирије уз саслужење 12 епископа СПЦ из земље и дијаспоре.

Након парастоса митрополит дабробосански Хризостом поручио је верницима окупљеним на Газиместану да је Kосово поље синоним великог страдања српског народа, а да нас косовски завет сваке године привлачи.

“Ево нас пред светим кнезом Лазаром, као деца пред својим ђедом и прађедом, оцем, да му се поклонимо и захвалимо за његову жртву, као што је Господ изишао на Голготу својом вољом, да би био разапет бради спасења света, тако је свети Кнез Лазар изашао на поље Косово са својом војском и жртвовао себе за оно што ми данас јесмо,  за српски народ који слави Христа спаситеља, веру, крст части и слободу златну “, поручио је митрополит Хризостом.

Окупљени верници једногласно су истицали да је Газиместан данас за све Србе био центар света али и да Газиместан није само споменик, већ место са кога сагледавамо читаву нашу прошлост и видимо нашу будућност.

Парастос на Газиместану обезбеђивале су јаке снаге  Kосовске полиције, а приликом уласка у Газиместан полиција је вршила претрес торби, док је онима који су носили мајце са националним српским обележјима наређено да их скину или замене.

Ни данашњи догађај није прошао без инцидената, јер је косовска полиција привела младића николу Недељковића из Београда, што се десило након   краја скупа, кад је већи део окупљених Срба већ напустио простор на Газиместану.

Повод за привођење српског младића је према нашим сазнањима тај што  Никола није имао лична документа код себе у моменту привођења.

Пошто су га одвели полицијским аутомобилом, Недељковићеви другови из групе су полицији показали његову личну карту ради утврђивања идентитета.

 

 

 

Check Also

На КиМ од данас ипак рестрикције електричне енергије

На Косову и Метохији су од јутрос ипак на снази рестрикције електричне енергије, иако је …