Главна / Друштво / Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је Свечаном академијом у амфитеатру Факултета техничких наука.  У досадашњем периоду постојања и рада, и поред отежаних услова, Приштински универзитет  је успео да оствари импресивне резултате од изузетног значаја, потврђујући да се знањем и мудрошћу може опстати на КиМ.
Приштински универзитет обележава 52. годину свог постојања, и даље у изазовним околностима, трудећи се да у потпуности спроведе своју мисију образовања младих људи, при томе не занемарујући другу другу компоненту своје делатности – научно истраживачки рад.

“Све то не би било могуће да иза нас не стоји наш оснивач Република Србија. Неподељена подршка свих релевантних државних институција даје нам ветар у леђа, инспирише да са још већом посвећеношћу реализујемо постављене циљеве”, рекао је проф.др Небојша Арсић, в.д. ректора ПУ.

Он је додао да Универзитет у Приштини сарађујући са осталим образовним установама и институцијама добија безрезервну подршку.

Према његовим речима велика подршка и сарадња остварује се и са универзитетима и институцијама у Републици Српској, посебно из Истрочног Сарајева и Бањалуке.

“То је много више од формалне сарадње. Разлог томе је што ми најбоље разумемо једни друге и околности у којима живимо и радимо”, нагласио је Арсић.

Приштински универзитет увек може рачунати на подршку Републике Србије.

Честитајући на вишедеценијском успеху, проф.др Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја РС, истакла је да континуитет који је Приштински универзитет обезбедио у најтежим тренуцима, водећи при том рачуна о младима који су будућност опстанка српског народа на КиМ, јесте гарант сталне подршке државе и Владе Републике Србије.

Видовданска повеља за допринос у раду, развоју и јачању Универзитета и афирмације академских заједница на Косову и Метохији додељена је министру просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Бранку Ружићу. Како је њему, од стране приштинских власти, забрањен улазак на Косово, повељу је примила државна секретарка, Марјана Дукић Мијатовић.

Универзитету у Источном Сарајеву Видовданска повеља додељена је за изузетно успешну међууниверзитетску сарадњу и несебичну помоћ.

Проф.др Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву честитао је 52. рођендан Приштинског универзитета и пожелео још више успеха овој образовној установи.

“Нама из Републике Српске је посебан осећај када долазимо на Косово и Метохију, јер долазимо кући, овде нам је све…”, рекао је Кулић.

За свеукупне научне, стручне и педагошке резултет, као и за посебне заслуге у развоју, напретку и афирмацији Универзитета и факултета, професорима Приштинског универзитета додељена су Видовданска признања.

Први пут од оснивања, за дугогодишњи стручни допринос и унапређење Унивезитета додељене су захвалнице ненаставном особљу.

“Посебну част чине нам што признање добијамо на Видовдан, дан који нас је одредио,утемељио, дан који нас је обавезао и показао пут којим се иде, а да се не залута. Оно што смо уткали у рад Универзитета нека буде темељ будућим генерацијама студената али и нашим колегама који ће, надамо се, наставити тамо где су стали претходници”, нагласила је проф.др Душанка Јововић, редовни професор Правног факултета.

И ове године, најбољи студенти са десет факултета Универзитета награђени су новчаном наградом и Повељом истакнути студент.

“Велика је част бити део овог Универзитета и бити данас овде, на овој свечаности, која је подједнако важна свима који чине наш Универзитет, а поготову нама истакнутим студентима које сте ви изнедрили. Хвала што сте нам помогли да постанемо оно што јесмо и што сте улагањем у нас допринели нашем личном развоју и успеху”, рекла је Алма Хамза, студент Одсека за математику ПМФ-а.

Свечаној академији поводом Дана Универзитета у Приштини, поред руководства, декана, професора и студената присуствовали су и представници локалних самоуправа на Косову, установа и привредних субјеката, гости и пријатељи Универзитета.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Вучић и Чен Бо о ситуацији на КиМ уочи састанка у Бриселу

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо и …