Главна / Култура / Oбележен Међународни дан реке Дунав уз јединствени концерт класичне музике на Рамској тврђави

Oбележен Међународни дан реке Дунав уз јединствени концерт класичне музике на Рамској тврђави

Поводом обележавања Међународног дана реке Дунав, ЈВП „Србијаводе“ је организовало догађај под називом „Откриј Дунав“ на Рамској тврђави, у сарадњи са Општином Велико Градиште и АртЛинк фестивалом.
Ове године  прослава је употпуњена врхунском интерпретацијом класичне музике, где су наступили еминентни виолиниста/диригент Федор Рудин, виолончелиста Јан Фоглер и ансамбл Камерата Балканика, који су изводили нумере инспирисане водом и очувањем природе.
Почасни учесници догађаја били су представници ресорног министарства, министарства заштите животне средине и осталих министарстава, као и други многобројни истакнути стручњаци који указују на стратешки значај и потенцијал ове реке.
Реализацију концерта „Откриј Дунав“ на Рамској тврђави, у оквиру АртЛинк фестивала, подржао је пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу.
“Ове године, уз истицање еколошког, географског и туристичког аспекта Рамске тврђаве  слоган „Откриј Дунав“ јасно говори шта је наш циљ, а то је првенствено едукација и указивање на вредности Дунава, како у нашој земљи, тако и у осталим земљама Подунавског региона. Живимо у доба климатских промена када нам је јасно да ће се у будућности водити битке за воду, а не за нафту, руде и метале као што је то било у претходним вековима. Задатак свих нас је да бринемо о Дунаву, како би генерацијама које долазе оставили Дунав бар за један посто чистији, питкији и плављи”- истакао је директор ЈВП ”Србијаводе” у уводном обраћању.
Председник општине Велико Градиште се најпре захвалио ЈВП ”Србијаводе” и свим осталим учесницима овог догађаја и изразио част што је за обележавање овако важног датума изабрана управо Рамска тврђава. ”Управо овде Дунав је најшири и читавом ширином припада Србији и желео бих да истакнем да ми који живимо поред Дунава, осећамо да смо привилеговани. Овде у Великом Градишту поред реке Дунав, имамо и реку Пек која се у центру града улива у Дунав и имамо Сребрно језеро, које постаје препознатљива туристичка дестинација за целу Србију. Дунав је веома значајан, на обалама Дунава се живи и од Дунава се живи и из тог разлога вечерас желимо да пренесемо веома важну поруку да морамо чувати Дунав, чувати наше реке, јер немамо резервне за генерације које нам тек долазе”- рекао је г-дин Драган Милић.
У складу са тим, ЈВП „Србијаводе“ и Општина Велико Градиште организовали су и низ едукативних радионица током којих су деца вртићког узраста и млађих разреда основних школа имали су прилике да се на креативан начин упознају са темом одбране од поплава. Међународни дан Дунава је весела и свечана манифестација у којој се подстичу организације и институције на свим нивоима друштва, од вртића преко средњих школа, невладиних организација и локалних самоуправа.
Дан Дунава обележава се 29. јуна широм слива реке Дунав и прослава одаје почаст виталној улози Дунава и његових притока у животима људи. Први пут обележен 2004. године, Дан Дунава је основан у знак сећања на десетогодишњицу потписивања Конвенције о заштити реке Дунав 1994. године у Софији. Током својих 19 година, Дан Дунава је прерастао у највећи светски међународни речни фестивал, насељавајући обале река догађајима и активностима како би се прославила културна разноликост Дунава. Под окриљем ICPDR-а, земље чланице и партнери организују националне догађаје, користећи своје локално знање упоредо са међународном сарадњом.
Кроз разноврстан спектар активности као што су игре везане за воду, излети, округли столови, радионице, едукативне активности и активности подизања свести јавности, цело друштво треба да стекне чвршћу емоционалну везу са дунавским басеном и његовим јединственим биодиверзитетом. Ангажовање познатих уметника и личности које су посвећене делу за Дунавски басен, могло би лично да инспирише јавност да делује за Дунав у свом свакодневном животу.Живети у хармонији са природом је могућ свакодневним малим променама.

Check Also

Изложба “Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама” у Дому културе Грачаница

У Галерији Дома културе Грачаница у понедељак, 30. јануара у 19 часова свечано ће бити …