Главна / Вести / Србија / Петковић: Приштина довела дијалог до руба провалије; Београд за мирно решавање несугласица

Петковић: Приштина довела дијалог до руба провалије; Београд за мирно решавање несугласица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је Лајчаку врло отворено пренео став Београда по питању најновије ситуације на Косову и Метохији, изазване јучерашњим једностраним одлукама Привремених институција у Приштини, у вези са српским регистарским ознакама и личним картама.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је недавно усвајања Мапе пута за примену споразума о енергетици пробудило очекивања да се ради о великом кораку који отвара могућност да се коначно започне са имплементацијом осталих споразума, пре свега са активностима за формирање Заједнице српских општина. Уместо тога, добили смо нову кризу коју је директно проузроковала Приштина и која може имати несагледиве последице по мир и стабилност целог региона, упозорио је Петковић.

Након јучерашњих догађаја Приштина је дијалог довела до руба провалије и све је извесније да су постигнути споразуми у Бриселу потпуно обесмишљени, констатовао је директор Петар Петковић. Посебну забринуст Београда изазива нереаговање међународне заједнице, која немо посматра потезе албанских политичара, који воде ка дестабилизацији прилика на терену и опасности од избијања сукоба, које Приштина очигледно жели, приметио је Петковић.

Оно што је јасно то је да Срби са Косова и Метохије неће дозволити да буду прогањани, убијани, напротив, данас су одлучнији више него икада пре, да неће трпети да Приштина над њима спроводи институционално насиље. Најновијим потезима, Приштина је односе са Београдом  довела до тачке кључања, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају разговора, Петковић је подсетио да је Београд доследно опредељен за мирно решавање несугласица у региону и стварање простора за интензивирање економске сарадње и слободан проток људи, робе, капитала и услуга и да ће тај став задржати и даље, али да је извесно да је Приштина изабрала други и другачији пут.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Протест мештана Дрена се наставља

Мештани Дрена и околних заселака трећи дан протестују против изградње нове базе пограничне полиције, због …