Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним потезима везаним за регистарске таблице дефинитивно довела у питање дијалог и угрозила га.

“По динамици предвиђеној за јули имали смо два састанка – први 14. јула посвећен постизању спразума о несталим, а други 19. јула на највишем нивоу – разговорима Куртија и председника Вучића”, рекао је Дрецун за Т а н ј у г.

Дрецун је подсетио да је и Лајчак рекао да су једнострани потези Приштине суштински изменили ситуацију, што је, како додаје, била његова порука да није сигуран како ће се наставити дијалог.

“И председник Вучић је рекао да је Приштина прекинула дијалог – потезима су обесмисли дијалог, нејасно је да ли ће доћи до наставка разговора”, рекао је Дрецун и нагласио да је сада да би било помака потребна снажна активност специјаног представника ЕУ Мирослава Лачака.

Према Дрецуну, потребно је да Лајчак разговара са обе стране, да се види да ли постоји могућност за наставак разговора и када би то могло да се догоди.

“Став Приштине према питању несталих никако не охрабрује, увели су термин ”принудно нестали”, а то би значило да је Србија одговорна за киднаповање и нестале, који су тај статус стекли због деловања ОВК”,рекао је он.

Дрецун оцењује да је реч о “подметачини” да Србија преузме одговорност за злочине ОВК.

Србија је, каже предложила да термин буде “нестали силом”, али да то Пиштина не прихвата, па се, какко каже поставља питање о чему да се разговара.

Када је реч увођењу регистарских таблица, Дрецун истиче да је у закључима ЕУ из 2011. године тачком 17. о регистарским табилцама предвиђено да обе стране постигну трајно решење на принципу неутралности.

Приштина се оглушила о закључке ЕУ и тврди да су ознаке РКС легалне, додаје Дрецун .

Он очекује да у октобру Приштина наметно једнострано решење да Срби привхате таблице које нису статусно неутралне и упозорада да таква ситуација може да се претвори у сукобе, тешку дестабилизацију.

Дрецун додаје да ће у овој ситуацији бити важно понашање новог команданта Кфора.

“Мађарски генерал одлази и замениће га италијански генерал и остаје да видимо да ли ће бити под утицајем мандата заснованог на Резолуцији 1244 или Квинте”, каже Дрецун.

На питање да ли неко упоште у ЕУ помње ЗСО, Дрецун каже да међународи званичници помињу формално, али да нема реализације.

Подсетио је да је шеф пришитнског тима Бесник Бисљими рекао да ЗСО долази на ред када се постигне спораузм о енергетици.

“Тај договор је постигнут договор, а Бисљими је након тога под утицајем Квинте рекао разговраћемо само о међусобном признању”, навео је он.

Каже да са једне стране постоје земље које наводе да ЗСО треба да се формира, али су то само изјаве за јавност, јер потом подрже једностране потезе Пришитне, да не реализује шест тачака првог Бриселског споразума које се односе на ЗСО.

“Док имамо тако дволично понасање водећих западних земаља, Приштина ће бити охрабрена да не формира ЗСО. “, навело је он.

Дрецун наглашава да нам је доста празних прича, на које Курти каже “хоћемо међусобно признање, а на шта међународна заједница не реагује”.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Настављени протести грађана на северу

Ноћ на Северу Косова и Метохије је протекла мирно. Срби се и даље окупљају у …