Главна / Вести / Србија / Уручено ордење “Свете мајке Анастасије”; међу добитницама и Ана Вуковић са Косова и Метохије

Уручено ордење “Свете мајке Анастасије”; међу добитницама и Ана Вуковић са Косова и Метохије

Фондација “Дајана Пауновић”, уз благослов патријарха српског Порфирија, одликовала је орденом “Свете мајке Анастасије” 15 мајки троје и више деце из Србије које су свој живот посветиле потомству и њиховом одгоју.

На свечаности приређеној у крипти Храма Светог Саве у Београду, међу одликованим мајкама вечерас се нашла и Ана Вуковић из Косовске Митровице, мајка једанаесторо деце.

Ореден је установљен као посебан вид признања и захвалности мајкама троје и више деце за, како се наводи у образложењу, њихов допринос побољшању демографске слике нашег друштва и допринос читавој заједници.

Оснивач истоимене фондације Дајана Пауновић, захвалила је свим мајкама које својим трудом и несебичним залагањем, обезбеђују држави будућност и које су главни актери на пољу популационе политике Србије. То питање није лако решиво рекла је Пауновић и додала да се она и њен тим ипак не боје задатка пружања подршке мајкама.

“ Ја верујуем да је ово само почетак, да је ово само прва година уручивања ордена и чврсто верујем у то да ћемо постати традиција од националног значаја, јер од тога зависи наша будућност” истакла је Пауновић, захваливши и влади Србије и свима који су дали свој допринос да се ова свечаност одржи.

На церемонији којој је присуствовала  и премијерка Србије Ана Брнабић, присутнима се обратио директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Он је подсетио на речи Светог владике Николаја који говори да је мајка биће најсличније Богу.

“То је тако зато што једино мајка у своме детету увек препозна добро у односу на зло. И зато је тајна мајке велика и узвишена и зато на мајци почивају и породица и градови и државе” рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је изразио дивљење према свим мајкама – добитницама ордена који носи име мајке најсветијег српског детета – Светог Саве, али је посебан поздрав упутио Ани Вуковић из Косовске Митровице, која са својим супругом и једанаесторо деце, од прошле године живи у Житковцу код Звечана, где је за ову лепу, велику породицу, Канцеларија за КиМ у сарадњи са Епархијом рашко – призренском, саградила пригодну кућу.

“Тада (прошле године), имали су десеторо дечице, а сада, мајка Ана, као мајка Анастасија, родила је и Саву”, додао је Петковић.

“Парадокс је да тамо где је најтеже, тамо се рађа највише српске деце.. поготово у Грачаници, Косовском Поморављу… поменућу само породилиште у Пасјану које је 2015. године отворио председник Србије Александар Вучић, где по глави породице имамо дупло више деце него у централној Србији” рекао је Петковић и додао да борба за децу на Косову и Метохији никада неће престати јер како је напоменуо, док има деце, има и будућности за српски народ на овом подручју.

Петковић је похвалио напоре председника и владе Србије јер су како је приметио, значајно појачали популациону политику Србије.

Свечаности су присуствовали министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић и председник Пивременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

Фондација „Дајана Пауновић“ активно се бави хуманитарним радом и економским оснаживањем угрожених група жена, као и конципирањем и активним промовисањем мера популационе политике.

Извор: Радио Митровица север

Check Also

Мојсиловић обишао припаднике ВС дуж административне линије са КиМ

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике Војске Србије који задатке извршавају дуж …