Главна / Вести / Косово и Метохија / Европски парламент тражи примену ЗСО и визну либерализацију за грађане КиМ

Европски парламент тражи примену ЗСО и визну либерализацију за грађане КиМ

Европски парламент усвојио је данас, са 469 гласова “за”, 96 гласова “против” и 72 уздржана, извештај европосланице Виоле фон Крамон о Косову.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент понавља важност “конструктивног ангажовања” обе стране на постизању правнообавезујућег споразума о нормализацији односа и подсећа на неопходност примене свих до сада постигнутих споразума у дијалогу, укључујући и формирање ЗСО.

Усвојеним извештајем, који је тако добио форму овогодишње Резолуције Европског парламента о Косову, понавља се позив ЕУ да усвоји одлуку о безвизном режиму за грађане КиМ.

Поново се изражава и жаљење због чињенице да пет држава чланица ЕУ још није признало једнострано проглашену независност Косова и оне се поново позивају да то учине.

Европски парламент усвојеним документом у потпуности подржава захтев Приштине за пријем у Савету Европе, примају к знању намера тзв. Косова да поднесе захтев за чланство у Европској унији у току ове године, али и упозорава да за Приштину ”не постоји брза процедура” и да је нормализација односа са Србијом неопходна да би Косово напредовало у евроинтеграцијама.

Европарламентарци изражавају жаљење због одлуке Приштине да онемогући гласање на територији КиМ на српским изворима одржаним 3. априла.

Косово је похваљено од стране Европског парламента због усклађивања са позицијама ЕУ и санкцијама против Русије.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Радници Дома здравља “Доња Гуштерица” кренули су пешице пут Грачанице на мирни скуп подрше Србима на северу КиМ

У знак подршке Србима на северу КиМ у центру Грачанице ће бити одржан мирни протест …