Главна / Вести / Косово и Метохија / Општина Штрпце: Престати са притисцима на грађане Штрпца и угрожавањем безбедности и сигурности

Општина Штрпце: Престати са притисцима на грађане Штрпца и угрожавањем безбедности и сигурности

Руководство Општине Штрпце на хитном састанку сазваном од стране председника општине Далибора Јевтића, а након јутрошње акције Полиције Косова, по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу, у циљу истине и пуне транспаретности жели да обавести јавност о чињеницама битним за  јутрошњи упад јединица РОСУ.

1. На територији општине Штрпце, у селима Драјковце, Штрпце и Јажинце, уграђен је у складу са важећим законским процедурама и процесу јавне набавке, видео надзор и то у три наврата – 2013. године у Штрпцу у потезу од црвке Светог Јована главним улицама до излаза из Штрпца, 2016. године у Драјковцу у близини црвке Светих 40 мученика и 2017. године у Јажинцу, у близини Основне школе „Шарски одред“. На самом улазу у Штрпце је у складу са важећим законом постављен и знак, обавештење, да се улази у део општине под видео надзором.

2. У једном саобраћајном инциденту, почетком 2014. године, дошло је до оштећења и покидани су каблови видео надзора на стубовима у Штрпцу. Од тог тренутка камере нису биле у функцији. О самом инциденту обавештена је и Полиција Косова.

3. Закон о јавном видео надзору измењен је пре нешто више од годину дана, и чињеница је да видео надзор није у функцији већ дуже временски период.

4. Полиција Косова је у неколико наврата у току 2022. године тражила све инфомрације везано за камере, прегледала сервер и лично се уверили да видео надзор није у функцији.

Услед свега горе наведеног руководство Општине Штрпце јутрошњу акцију Полиције Косова по налогу Суда и Тужилаштва у Урошевцу, види као још један вид притиска на грађане општине Штрпце у циљу застрашивања.

Посебно забрињава чињеница да је акција спроведена на велики празник у Штрпцу, на славу Светог Јована која је иначе сеоска слава Штрпца где велики број грађана од раног јутра одлази у цркву. Након акција трећег дана славе Светог Николе децембра 2021. године, Бадњег дана 2022. године, затим 16. марта ове године, дан пред дан Погрома сада и на Светог Јована спровођење оваквих акција и велико присуство Полиције Косова не само да уноси немир већ и велико неповерење у саме институције које спроводе овакве акције. Додатно забрињава што се у судском налогу говори о некаквим шпијунажама, илегалним камерама и структурама а јасно је да од тога нема ни слова истине, напротив камере су уграђене од стране Општине која ради и функционише по законима Косова. Овим налогом, на одређени начин, се тврди да је Општина Штрпце која функционише по законима Косова илегална.

Такође, након последње седнице Скупштине општине Штрпце где је изгласана иницијатива о омогућавању рада Привременог органа Штрпца, данашњи упад у ову институцију са налогом да се „трајно затвори“ видимо као потврду да је читава акција са политичком позадином уперена против интереса грађана општине Штрпце и саме Општине као инсититуције.

Још једном као институција локалне самоуправе позивамо да се престане са овим видом притиска на грађане Штрпца, да се престане са угрожавањем безбедности и сигурности и самим тим угрожавањем услова живота грађана Штрпца. Позивамо и представнике међународних инситуција да реагују и заштите управо право на миран живот грађана Штрпца, стоји у саопштењу.

Извор:

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …