Главна / Друштво / Ниски приноси хлебног жита на централном Космету

Ниски приноси хлебног жита на централном Космету

Приноси пшенице у српским срединама на централном Космету  крећу се од две тоне по хектару, где су изостале неопходне агротехничке мере, па до 3, 5 тоне када је примењена пуна агротехника, што је далеко мање од вишегодишњег просека.

– Сада када је један евро килограм ђубрива, а 30 центи пшеница и када је три тоне по хектару принос, готово ништа нисмо зарадили. За својих 70 година не памтим овако лош принос – каже за РТВ Грачаница Бранко Јанићијевић из Лапљег Села.

Радојица Стојановић из Лапљег Села мишљења је да је ова година изузетно тешка и да је таквој ситуацији допринео мањак падавина у месецу мају.

Што због ниских приноса, али и због рапидног раста цена, многи пољопривредници на овом подручју најављују да ће значајно редуковати површине под озимим усевима у предстојећој јесењој сетви.

– Педесет посто људи који су ове године сејали, издају земљу у закуп. Свако ко има своју механизацију и ради доста хектара земље може да нешто очекује, али онај који ради са хектаром земље само узалудно губи време, а ту је и бацање пара – каже Радојица Стојановић.

Један од највећих проблема пољопривредника на овом подручју је немогућност складиштења и чувања пшенице, како би евентуално пољопривредници могли да сачекају њену већу цену, већ су принуђени да је предају млиновима по цени коју они диктирају.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …