Главна / Друштво / КЕДС: Електроенергетска ситуација неизвесна, потребна штедња струје

КЕДС: Електроенергетска ситуација неизвесна, потребна штедња струје

Косовска електродистрибуциона мрежа (КЕДС) позвала је грађане да штеде струју и за зимску сезону обезбеде алтернативно грејање.

Из КЕДС-а упозоравају да је створена веома неизвесна ситуација, јавља Коха, преноси Косово онлајн.

Портпарол КЕДС Виктор Бужала рекао је да је европска енергетска криза погодила и Косово, те да је повец́ање тражње, с једне стране и смањење производње, с друге стране, довело до тога да цена електричне енергије порасте широм Европе.

“Цена енергије која је на Мађарској берзи – ХУПКС износила 295 евра по мегавату, у периоду од 4. до 10. јула порасла је на 348 евра по мегавату, док је у периоду од 11. до 17. јула достигла цену од 419 евра по мегавату. Од 18. до 24. јула мегават струје коштао је 506 евра. Ових дана је оборен рекорд, достигавши у једном тренутку преко 735 евра по мегавату”, казао је Бужала.

Како је додао, та ситуација је погодила и Косово и може се дефинисати као веома неизвесна.

“На тендерима које смо недавно одржали, у вец́ини случајева нисмо прихватили ниједну понуду. У случају понуде, приказују се екстра високе цене у складу са тржишним условима. Стварена је веома неизвесна ситуација”, саопштио је портпарол КЕДС.

Косовска електродистрибуциона мрежа је апеловала на потрошаче да штеде струју и за зимску сезону обезбеде алтернативно грејање.

“Зато у овим околностима тражимо од потрошача да креирају механизме уштеде. Предузимањем ових радњи значајно се смањује потреба за увозом и истовремено се повец́ава сигурност снабдевања, што умногоме зависи и од стабилности локалне производње“, наводи се у саопштењу КЕДС.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Петковић: Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали у Косовску Митровицу

Наставља се Куртијев терор над Србима, његови специјалци упали су малопре и у просторије ОИК …