Главна / Друштво / У Чаглавици одржана дебата „Положај и проблеми особа оболелих од дијабетеса“

У Чаглавици одржана дебата „Положај и проблеми особа оболелих од дијабетеса“

Према подацима Министарства здравља Владе Србије, у нашој земљи регистровано је око 700.000 оболелих од дијабетеса од којих је половина радно способно становништво. Оно што посебно забрињава је то да све више деце и младих оболева од шећерне болести. О узроцима оваквог стања и каква је ситуација по овом питању у српским срединама на централном Космету говорило се на трибини „Положај и проблеми особа оболелих од дијабетеса“, одржаној у Медија центру у Чаглавици.

О болести и симптомима говорила је докторка грачаничког Дома здравља Соња Одаловић, која је констатовала да се пацијенти углавном не јаве при открићу првих симптома и због тога када се обрате лекару болест буде у одмаклој фази.

„Открићем инсулина 1921.године покренута је ера лечења дијабетеса и коначно су људи који болују од ове болести добили наду да могу да живе као сав нормалан свет. Када причамо о симптомима то су најчешће велика потреба за водом, нагли губитак телесне тежине, замор, споро зарастање рана, ноћно мокрење и поред свих тих симптома пацијенти се углавном касно јаве лекару, јер често делују безопасно, а када се пацијенти јаве болест је већ у поодмаклој фази“, истакла је докторка.

Председник Удружења за борбу против дијабетеса у Грачаници „Слатко срце“ Бојан Мирковић истакао је да особе са дијабетесом на централном Косову годинама уназад тешко прибављају своју терапију и неопходне потребштине.

„Ова групација људи на простору централног Косова након 1999.године нема на дохват руке своју терапију и морају се потрудити како би набавили инсулин и антидијебетску терапију, као и потребан материјал за самоконтролу ове болести“, казао је Мирковић.

„Саветовалиште за дијабетес смо формирали у Дому здравља у Грачаници пре нешто више од четири године и од самог формирања ми се трудимо да будемо на услузи свим људима који болују од дијабетеса“, нагласио је Владимир Петковић, координатор Саветовалишта за дијабетес у Дому здравља у Грачаници.

Најважније поруке са ове дебате су да никада није на одмет бити предострожан и с времена на време пожељно је обавити контролу шећера у крви. Такође, треба водити рачуна о здравој и балансираној исхрани, и умереној физичкој активности, што је, како је речено, најбоља превентива свих, па и шећерне болести.

Check Also

У српским срединама на КиМ 28 новозаражених, једна особа преминула

У српским срединама на Косову и Метохији, од 66 тестираних узорака, регистровано 28 нових случајева …