Главна / Вести / Косово и Метохија / Манифестација “Ђедов сабор” одржана у Осојану

Манифестација “Ђедов сабор” одржана у Осојану

Поводом највећег и најуспешнијег повратка Срба на Косово и Метохију, након протеривања 1999. године, у Осојану је одржан Сабор посвећен митрополиту Амфилохију Радовићу, под називом “Ђедов сабор”. Митрополит је један од најзаслужнијих за повратак у Осојане код Истока и, у првим данима је био са повратницима да их охрабри и подржи својим примером, љубављу и молитвама. Он је обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље, па су у Осојану верни народ, Епархија рашко-призренска и институције културе одлучиле да се установи Сабор који ће носити његово име и који се ове године одржава други пут. У Осојану које важи за највеће и најуспешније повратничко село живи око 350 Срба. 

Годишњица повратка у Осојане обележена је литургијом у обновљеној цркви Светог архангела Гаврила коју је служио владика Теодосије са монаштвом и сестринством Пећке патријаршије.

– Ово је образац једног успешног повратка зато што је овај народ заволео и ову земљу и овај ваздух и овај простор, али поред тога, овај народ не узда се само у себе већ и у Бога и у помоћ божју – истакао је у беседи владика рашко-призренски Теодосије.

Код споменика пострадалим Србима са територије општине Исток, испред цркве где је одржан помен, положен је и венац. Код свих повратника још увек је живо сећање на митрополита Амфилохија Радовића који је подржавао и снажио Србе са ових простора у настојању да остану на својим огњиштима.

– Ово је место наша света колевка. Уједно и голгота, али и место васкрсења – рекао је игуман цетињски Пајсије

– Са овог места упућујемо захвалност за све што се чини како би остали свој на своме. Упркос свим недаћама које смо имали у претходном периоду, решени смо више него икад да останемо на нашим вековним огњиштима. Ми верујемо нашој држави, држави Србији – рекао је у обраћању окупљенима Коста Белошевић, председник привременог органа општине Исток.

Ђедов сабор одржава се под називом “Српски извори” и овом манифестацијом чува се и негује српско народно стваралаштво.

– Старосрпски извори су манифестација која обухвата свирање на традиционалним инструментима, соло певање, групе певача и све оно што се зове традиционално – појаснио је Ђорђе Лакушић, председник Савеза аматера Косова и Метохије.

Сабор су организовали Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“ из Грачанице, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток.

Check Also

У Грачаници одржан протест подршке Србима са севера Космета

Велики број мештана Грачанице и околних места, са целе територије ове општине окупио се данас …