Главна / Православље / Манастир Високи Дечани: Обновимо цркву Светог Николе у Призрену

Манастир Високи Дечани: Обновимо цркву Светог Николе у Призрену

Манастир Високи Дечани позвао грађане да помогну обнову цркве Светог Николе у Призрену.  “Ово је једна од многих наших цркава на Косову која још увек лежи у рушевинама”, поручили су из манастира.

Манастир Високи Дечани је подсетио да је Црква Светог Николе у Призрену уништена од стране албанских екстремиста 1999. године и да још није обновљена, па Епархија рашко-призренска и Одбор за обнову прикупљају прилоге за обнову цркве.

У посљедњих 20 година ова светиња коришћена је, како наводе, као депонија смећа, па чак и као нужник и никаква реконструкција није била могућа.

“Ово је једна од многих наших цркава на Косову која још увек лежи у рушевинама”, поручили су из манастира Високи Дечани.

Сви који су заинтересовани да помогну реконструкцију ове цркве, како поручују, могу слободно да се јаве оцу Јовану Радићу, пароху у Призрену који је председник Одбора за обнову.

Црква светог Николе је, како наводе, подигнута од стране племића из Призрена Рајка Киризлића, а цар Душан је 1348. године завештао манастиру Светих Архангела.

“Одбор за реконструкцију је на Јутјубу објавио кратак видео запис о цркви Светог Николе Рајкова са упутством како да дате донације да се овој цркви врати пређашње достојанство и сачува српско православно црквено наслеђе у Призрену, на Косову”, поручили су из манастира Високи Дечани.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Данас је Трнова Петка

Српска православна црква прославља Свету великомученицу Параскеву Римљанку, познатију као Трнова Петка. Светица је веома …