Главна / Вести / Косово и Метохија / Хоџај: Османи и Курти намерно шире страх од сукоба

Хоџај: Османи и Курти намерно шире страх од сукоба

Посланик опозиционе Демократске партије Косова (ДПК) Енвер Хоџај оштро је критиковао и оптужио председницу и премијера привремених приштинских институција, Вјосу Османи и Аљбина Куртија, да последњих седмица намерно шире атмосферу страха.

„Када је премијер прошле недеље говорио о рату, а председник ове недеље о одбрамбеном уговору, они намерно сеју атмосферу страха, замењујући унутрашње теме економске кризе спољнополитичким паролама!”, навео је Хоџај.

“Није време за пароле као тренутне инспирације у политичкој борби, одакле не можемо да се извучемо! Сада, састанак 18. августа, да ли ћете почети нападањем или одбраном”, упитао је Хоџај.

Тврди да је Косово дуги низ година, безбедно са психолошке тачке гледишта, али последњих недеља, каже, превладава страх.

“То се не ради да би се заштитила држава и суверенитет, већ да би се испунила лична себичност и партијски популизам! Ово је време које захтева одлучност, разборитост и издржљивост”, написао је Хоџај на Фејсбуку.

Додао је да је изјава Османијеве о споразуму о међусобној одбрани између Тиране и Приштине “само парола”.

Оптужио је Османијеву да је ову идеју изнела на заједничкој конференцији за новинаре са председником Албаније Бајрамом Бегајем, те да је било видљиво да је и сам био изненађен.

Подсетио је да Приштина са Албанијом од јануара 2014. године има стратешко партнерство, што је, каже, резултат заједничких састанака владе, потписаних споразума, са секретаријатом који координира ту тему и где је област безбедности високи приоритет.

“Наравно, овај механизам би се бавио предметом и садржајем уговора пре него што буде усвојен у Скупштини! Они то изгледа не знају? Али, бар верујем да знају да је Албанија чланица НАТО-а и да се такав уговор не дешава без координације са Алијансом! Веома сам за сарадњу са Албанијом, као главном адресом изградње Стратешког партнерства! Али главна брига је њихова неспособност да искористе прилике након случаја Украјине, да барем постану део НАТО Партнерства за мир“, написао је Хоџај.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Канцеларија за КиМ: На гробљу у Клокоту поломљен споменик

На српском православном гробљу у Клокоту поломљен је споменик покојном Милану Нисићу, а оскрнављени споменик …