Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, на којој су приоритет мир и стабилност и поручила да Србија инсистира на поштовању међународног права, Бриселског споразума и Резолуције 1244 СБ УН.

“Наш циљ је да сачувамо мир и обезбедимо стабилност и то је једини задатак данас у Бриселу”, поручила је Брнабић.

Она је за ТВ Прва рекла да ће се данас говорити о спорним темама – личне карте и таблице, које су доказ да Курти иде даље и стално провоцира.

Срби на КиМ се, каже, уздају у КФОР, али да, уколико дође до тога да КФОР реагује, то значи да је нарушен мир и да је дошло до оружаног сукоба.

На питање да ли ће Србија успети да обезбеди мир, Брнабић је рекла да је то тешко, али да се нада да ће до тога ипак доћи. “Не видим да Аљбин Курти жели да одустане од спровођења својих намера, а те намере су да протера Србе са Косова”, истакла је премијерка.

Казала је да ни ЕУ ни Квинта нису могле да утичу да Курти два пута укине онсновна људска права Срба са севера КиМ.

Оценила је да ЕУ и Квинта тек сада виде колико су допустили Куртију и додала да није сигурана “да ли сада могу да га обуздају и врате у оквире да са њим може да се разговара”.

Објаснила је да Албанци сада не желе НАТО на КиМ за разлику од Срба, што говори о намрама албанских политичара.

Навела је да је председник Вучић доставио у Брисел документ са тачним бројем напада на Србе, упада албанских снага под пуним наоружањем на наше територије, примера скрнављења цркава и манастира и напада на имовину Срба.

Такође, нагласила је да је Србија отворена за разговоре на све теме као што су снабдевеност ергентима на КиМ и нестале особе, али да приштински политичари за то нису спремни.

Када је у питању формирање српских заједница на КиМ и да ли ЕУ може да гарантује да ће се до формирања заједница доћи, Брнабић је казала да је то наведено у Бриселском споразуму, али да ЕУ није успела да имплементира тај споразум девет година.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Ученички парламент  ОШ „Свети Сава“ у Племетини организовао етно изложбу „Из наше куће“ 

Ученички парламент ОШ „Свети Сава“ из Племетине још једном једном је доказао истинитост народне пословице …