Главна / Вести / Србија / У току састанак Дачића с Ештоновом

У току састанак Дачића с Ештоновом

Dijalog_BriselУ Бриселу је нешто после 16 часова почео сусрет премијера Србије Ивице Дачића са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон у оквиру дијалога Београда и Приштине о примени споразума који је прошлог месеца парафиран у Бриселу. Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је уочи нове рунде дијалога да ће са председником владе Србије Ивицом Дачићем разговарати о “временском оквиру” за примену споразума који су њих двојица парафирали у априлу, преноси Тањуг.

“Разговараћемо о временским оквирима за примену споразума и актерима који це бити укљућени у овај процес”, рекао је Тачи улазећи у зграду Службе за спољне послове Европске уније (ЕЕАС). Разговор Тачија с високом предсатвницом требало би да почне по завршетку састанка Ештон – Дачић који још траје. После одвојених сусрета са шефицим европске дипломатије планиран је трилатерални разговор током радне вечере. Портпаролка Ештонове Маја Коцијанчич рекла је раније новинарима да очекује да се две стране вечерас договоре о конкретним корацима, како би се бриселски споразум што пре применио. “Имплементација је апсолутно кључна”, изјавила је Коцијанчич уочи нове рунде бриселског дијалога у кабинету високе представнице која ће почети данас поподне.

Она је рекла да је након што су Дачић и Тачи парафирали споразум у априлу неопходно усвојити акциони план који ће садржати конкретне кораке за његову примену и да ће Ештон учинити све што може да се то постигне.

Коцијанчич је, такође, напоменула да би радна вечера могла да потраје до касно у ноћ. Из извора у Европској комисији сазнаје се да ова рунда неће, као неке претходне, моћи да се продужи на следећи дан јер Ештон у среду ујутру мора да поднесе Европском савету детаљан извештај о Сирији.

Исти извори кажу да је вероватно да ће се Дачић и Тачи још једном састати у Бриселу пре него што Савет ЕУ 28. јуна одлучи да почну преговори о придруживању са Србијом.

Check Also

Градоначелник Северне Митровице: Јасно поручујемо да одавде нема назад

Свесни намере Џелала Свечле да оправда неосновану употребу силе, прекорачење овлашћење и  угрожавање мира, није …