Главна / Некатегоризовано / Омбудсман утврдио да су Драгици Гашић из Ђаковице прекршена људска права

Омбудсман утврдио да су Драгици Гашић из Ђаковице прекршена људска права

Косовски Омбудсман, Наим Ћељај, затражио је од Општине Ђаковица да повратници Драгици Гашић омогући слободно и несметано коришћење стана, да јој дозволи уређење стана и да поштује “Уредбу бр. 01-2018 која се односи на повратак расељених лица и одржива решења”.

Омбудсман је на основу жалбе Драгице Гашић у свом извештају, у који је Медија центар у Чаглавици имао увид, навео да општинској администрацији у Ђаковици препоручује и да “треба да спроводе Закон о употреби језика и да се службена комуникација са жалитељком развија у складу са захтевима Закона о употреби језика”.

У извештају се наводи да је Драгица Гашић жалбу против Општине Ђаковица, преко свог правног заступника, Омбудсману поднела 10. децембра 2021. године.

Гашићева је у жалби навела да је поднела захтев „Дирекцији за урбанизам Општине Ђаковица, да јој се дозволи реновирање стана и промена улазних врата, али да никада није добила одговор“.

Такође, Драгица Гашић је у жалби детаљно описала процес повратка у свој стан у Ђаковици и покушаје Општине Ђаковица да је без „ваљаног оправдања исели из стана или спречи и онемогући коришћење“.

Копија извештаја Омбудмсана у вези са овим случајем адресирана је и на Канцеларију повереника за језике на Косову.

Извор: Радио Митровица север/Медија Центар Чаглавица

Check Also

Николић и Парлић започеле посету општини Гора

Заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и помоћница директора Милена Парлић,настављају посету …