Главна / Некатегоризовано / Петар Петковић разговарао са изаслаником за Југоисточну Европу

Петар Петковић разговарао са изаслаником за Југоисточну Европу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са специјалним изаслаником за Југоисточну Е вропу Министарства спољних послова Краљевине Норвешке, амбасадором Арнеом Санесом Бјорнстадом. Петковић је саговорника упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији, са посебним освртом на недавне једностране и противправне одлуке Приштине по питању пререгистрације возила и личних карата, које су претиле да изазову опасну дестабилизацију прилика на Косову и Метохији и директно угрозе мир и стабилност на терену.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да Београд остаје чврсто опредељен да сачува мир у покрајини и у региону, рекавши да је дијалог једини начин да се пронађе компромисно решење за све несугласица на релацији Београд-Приштина. Петковић је подвукао изузетан значај пуне примене Бриселског споразума и спровођења постигнутих договора, нагласивши да је Београд испунио до сада преузете обавезе проистекле из дијалога, а да са друге стране Приштина више од девет година одбија да отпочне процес формирања Заједнице српских општина.

Недавно усвојена Мапа пута за примену споразума о енергетици охрабрила је очекивања да ће бити и помака у решавању питања несталих лица и у другим областима, а уместо тога Приштина нам је испоручила нову кризу, која је претила да ескалира и доведе до последица неслућених размера, упозорио је директор Петар Петковић.

Петковић је скренуо пажњу и на изградњу нелегалних база РОСУ на северу Косова и Метохије, упозоривши да Приштина показује отворену намеру да потпуно демонтира Бриселски споразум и изазове нове тензије и сукобе.

На крају, директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је нагласио да упркос кризама, које се на Косову и Метохији свакодневно умножавају, Београд остаје опредељен за дијалог са Приштином, сматрајући да су разговори најефикаснија брана ескалацији међунационалних тензија и гаранција безбедности српског народа.

Извор:Саопштење за КиМ

Check Also

Николић и Парлић започеле посету општини Гора

Заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и помоћница директора Милена Парлић,настављају посету …