Главна / Политика / Брнабић: Још земаља ће повући признање тзв. Косова, то слаби позицију Приштине
NJUJORK UN BRNABIC

Брнабић: Још земаља ће повући признање тзв. Косова, то слаби позицију Приштине

Мандатарка за састав нове владе и актуелна премијерка Ана Брнабић изјавила је да је сигурна да ће у будућности бити још земаља које ће повући признање тзв. Косова и подвукла да се тиме слаби позиција Приштине у жељи да постане члан међународних организација.

Брнабић је за Политику рекла да је, без било какве дилеме, повлачење признања један од најзначајнијих показатеља исправне, доследне и добро планиране политике коју Србија годинама води, а коју је трасирао и коју спроводи председник Александар Вучић.

“То је политика заснована на поштовању међународног права и упркос свим изазовима и притисцима којима су многе земље изложене да признају тзв. државу Косово, све више је оних који не могу да игноришу чињеницу да су право, правда и сви аргументи апсолутно на нашој страни”, рекла је Брнабић.

Како је подвукла, то је политика у којој се добро промишља и анализира сваки потез “и политика због које вас поштују и они који се с вама не слажу”.

“Сигурна сам да ће у будућности бити још више земаља које ће повући признање, што свеукупно слаби позицију Приштине у жељи да постане члан међународних организација”, поручила је Брнабић.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је за Политику да ће после наставка акције Србије за повлачење признања једнострано проглашене независности такозваног Косова, број држава које ће то учинити бити све већи.

“Наставак акције повлачења признања “Косова” је логични одговор на то какву политику води Приштина. Тај одговор их и највише боли. Сигуран сам да ће све западне земље осудити нашу акцију повлачења признања, а нико ни реч није рекао против захтева Приштине за, рецимо, пријем у Савет Европе”, навео је Дачић.

Он је додао да акција Београда руши западни концепт да је све готово и да Србија само треба да призна Косово.

“Ништа није готово, нити ће Србија да призна ”Косово”. Ситуација је драстично промењена у последњим годинама. Сада је тај број држава које су повукле признање у нашу корист – од 193 чланице Уједињених нација, више од 100 не признаје такозвано Косово”, навео је Дачић.

Вучић је недавно на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ рекао да очекује да ће у наредних 15 дана и осма држава повући признање КиМ.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Министар Гашић и амбасадор Гори исказали спремност на унапређење полицијске сарадње

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се са амбасадором Републике Италије Луком Горијем На састанку …